Читај ми!

Гашић: Не разматрамо чланство у војном савезу

Србија, као војно неутрална земља, развија партнерства и на истоку и на западу, на основу међусобног уважавања и интереса, и у овом тренутку не разматра чланство у било ком војном савезу, рекао је у Кини министар одбране Братислав Гашић.

Министар одбране је на форуму Сјангшан у Пекингу истакао да су полазишта српске националне безбедности европска спољнополитичка оријентација и унапређење сарадње са најутицајнијим субјектима међународне заједнице и државама у региону.

Говорећи на скупу који је отворио министар националне одбране Кине генерал-пуковник Чанг Ванћиуен, Братислав Гашић је подсетио да југоисточна Европа има велики геостратешки значај и потенцијал.

Због тога, како је истакао, државе које се налазе у том делу Европе, имају директну одговорност да тај простор учине безбедним.

"Достизање потребног нивоа безбедности кључни је предуслов за интеграцију региона у мрежу глобалне безбедности. Став Србије је да су главне претње регионалној, али и међународној безбедности тероризам, прекогранични криминал, пролиферација оружја за масовно уништење, корупција и трговина дрогом", рекао је Гашић.

Захвалио је и на гостопримству и нагласио да је задовољан разговорима које је имао током посете Кини.

"Изузетни резултати процеса модернизације ове прелепе земље, доказ су шта Кина данас представља у међународним односима. Они истовремено на најбољи начин потврђују исправност одлуке државног руководства Србије да гради стратешко партнерство и да Кина буде један од четири стуба спољне политике", закључио је српски министар одбране.

Све садржајнија одбрамбена сарадња

Гашић и потпредседник Централне војне комисије генерал Фан Чанглонг сагласили су се да стратешко партнерство Србије и Кине добија потврду кроз све садржајнију одбрамбену сарадњу.

Српским министар је рекао да очекује да ће долазак кинеског премијера у Београд, на трећи Самит Кине и земаља Централне и Источне Европе, који ће бити одржан у децембру, бити снажан импулс даљем интензивирању опште билатералне сарадње.

Гашић, је у склопу посете Кини, посетио компанију "Zhonghing Telecommunication Equipment Corporation", са којом је у име Министарства одбране потписао Меморандум о сарадњи.

Током посете потписан је и Меморандум о разумевању између предузећа "Југоимпорт СДПР" и компаније "ChinaPolyGroupCorporation", што представља "значајан допринос развоју сарадње у области одбрамбене индустрије", наведено је у саопштењу министарства одбарне.

Претходно су потписани Споразум о војној донацији вредан 1,1 милион долара и Меморандум о сарадњи два универзитета одбране.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару