Читај ми!

Потребне мере за заштиту новинара

Представник ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић оценила је да су заштита новинара и пракса да нападачи на њих остају некажњени највећи изазови када је реч о слободи медија.

Она је, у говору на годишњој конференцији Европске новинарске федерације (ЕФЈ), подсетила да је у Москви 1991. ОЕБС договорио усвајање мера у циљу заштите новинара у опасним мисијама, посебно у оружаним конфликтима.

Мијатовић је, како се наводи у саопштењу, истакла да су, више од две деценије од тог састанка, новинари у региону ОЕБС још небезбеднији и да је неопходно предузети ефективне кораке у заустављању погоршавања безбедности новинара.

"Сви знамо да су актуелни напори у обезбеђењу сигурности припадницима медија недовољни", констатовала је она истичући да расте број напада на новинаре и да превладава некажњивост.

У свом говору Мијатовић је указала да је Русији од 1992. убијено 56 новинара и да у већини случајева није било хапшења.

Обавеза је свих држава да покажу политичку вољу за заштитом новинара рекла је она и позвала власти у Русији да покажу доказ да постоји воља за обустављањем некажњивости.

Мијатовић је такође указала на растући утицај државних медија у Русији и феномен пропаганде који, како је истакла представља претњу по професију новинарства.

По њеним речима пропаганда данас личи на ону из најгорег времена Хладног рата, а историја понавља као фарса.

"Руска телевизија је пуна дезинформација, подржаних лажним изјавама и видео снимцима са Јутјуба," оценила је Дуња Мијатовић која се током посете састала са представницима цивилног друштва и новинарима независних медија.

Она сматра да националне професионалне новинарске организације и регулаторна тела треба да анализирају стање новинарства у Русији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару