Читај ми!

Предавања на Филозофском факултету неизвесна

Званичне и незваничне верзије и на Филозофском факултету. Док декан објављује крај блокаде и почетак наставе у понедељак, студенти који протестују кажу да од захтева неће одустати и најављују и блокаду деканата Филозофског факултета.

Шестонедељна блокада Филозофског факултета у Београду званично је прекинута, рекао је декан тог факултета Милош Арсенијевић на збору студената и додао да настава почиње у понедељак у 12 сати.

Ову одлуку управа факултета је донела јер су се на гласању претходних дана већина студената, професора, Сенат и Савет универзитета изјаснили за прекид блокаде.

"Ми смо то на други начин могли да прекинемо једино неким насилним, колико год законским мерама. А то нисмо никако желели. Боље да прође време, па да сам ток времена омогући и студентима да сазри свест да они могу као већина да прегласају у овом маниру и да кажу 'ми хоћемо да радимо", рекао је декан.

Барикаде, којима су студенти блокирали ходнике и учионице, биће укоњене током викенда. Сматраће се да они који не одустану од блокаде ометају наставу.

"Склониће мајстори, чланови техничке службе, обезбеђења. Мора то неко да распреми јер се овако не може радити", истиче декан.

Студенти из Самоорганизованог студентског покрета тврде да збор и гласање нису били легитимни.

"Декан је држао говор, то је била трибина и само смо гласали после тога, а већина студената јесте за захтеве, то треба истаћи. Сада нас не пуштају да уђемо у факултет. Неће бити наставе у понедељак, то могу да кажем испред студената који блокирају факултет", каже један од студената из Самоорганизованог покрета.

"Сада када смо се вратили са тог збора, који је заправо био митинг управе, неће да нас пусте  на факултет, ставили су обезбеђење на улаз и гурају људе", каже један студент.

 

После петнаестак минута студенти су ипак успели да уђу у зграду и окупе се у амфитетатру. Студенти су затим започели посебан збор на којем су причали о томе шта се десило, али и о даљим методама протеста. Кажу да ће разматрати и неке алтернативне методе.

У току збора на факултету су искључени струја и грејање. Студенти кажу да ће наћи начина да се угреју, набавиће батеријске лампе, али од захтева неће одустати и настава у понедељак неће почети.

Најављују и блокаду деканата Филозофског факултета и протесну шетњу за наредне дане.

 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару