"Дунав осигурање" кредитирало Перчевића

Везе Горана Перчевића, ухапшеног власника "Интеркомерца" и још седам зависних предузећа, допиру до великих државних предузећа попут "Дунав осигурања" које је куповало вредносне папире и тако га кредитирало, иако је знало да до новца никада неће доћи, пишу "Новости".

Перчевићеве фирме, пре свих, "Интеркомерц" и "Котекс" издавале су вредносне папире и тако долазиле до "свежег" новца, прихватајући обавезу да ће, када доће рок доспећа, "Дунав осигурању" платити с каматом, преноси Танјуг.

Тако је "Дунав осигурање", пишу Новости, купило прошле године вредносне папире (обвезнице) "Интеркомерца" у вредности од 194 милиона динара с каматом од девет одсто и "Котекс-а" у вредности од 149 милиона динара са истом каматом, али и других фирми домаћих тајкуна.

"Интеркомерц" и "Котекс" су своје обвезнице "Дунав-у" продавали у више наврата, у укупној вредности од 343 милиона динара (стање на дан 31.12.2013.). Чак је и сама служба за пласман и инвестиције "Дунав осигурања" обавестила своју Управу да су "пробили" законски лимит максималне количине новца коју смеју да уложе у хартије од вредности Перчевићевих предузећа", преноси лист.

Правило налаже да не сме да се пређе граница од један одсто од висине техничких резерви између осталих служе за исплату штете, а што је у случају Перчевићевих предузећа, достигло 1,79 одсто тих резерви.

Због немогућности наплате емитованих обвезница предузећа, а пошто су предузећа била неликвидна и њихови рачуни у блокади, "Дунав осигурање" је активирало менице преко банака и покренуло поступак активирања хипотека и залога над покретним стварима.

"Дунав осигурање" је истовремено отписало неке доспеле (ненаплаћене) обвезнице "Интеркомерца", "Котекса" и других таквих предузећа у укупном износу од 720,3 милиона динара.

На тај начин "Дунав осигурање" је, практично, свесно кредитирао уз наводну камату, нека предузећа иако је знало да до новца никада неће доћи, пишу Новости.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару