Читај ми!

Обележен Дан сећања на жртве трансфобије

Трансфобија, коју најчешће прати говор мржње веома је честа и распростањена у Србији, у којој према неким проценама има око 20.000 трансродних особа, речено је на трибини организованој поводом Међународног дана сећања на жртве трансфобије.

Учесници трибине ''Транс егзистенција, транс дискриминација и транс права у Србији'', посебно су истакли неопходност даљег рада на побољшању положаја транс особа, али и да сами припадници те популације морају оштрије да се боре за своја права, преноси Танјуг.

Директор Института за јавно здравље Србије Драган Илић рекао је да му је драго што је прва јавна институција у којој се таква трибина одржава управо "Батут".

"Драго ми је због тога, и ми у 'Батуту' настојимо да кроз различита истраживања, посебно група са повећаним ризиком за здравље, добијемо податке о проблемима са којима се суочавају трансродне особе", рекао је Илић.

Помоћница поверенице за заштиту равноправности Косана Бекер рекла је да се интересовање за проблеме трансродних особа повећава и да је то охрабрујућа чињеница.

"Нама права нису додељена, већ их сви ми имамо чим се родимо и на држави је да обезбеди да се та права остварују", поручила је Бекер.

Бекер је рекла да је повереница до сада добила само једну тужбу због дискриминације трансродних особа, у случају када Правни факултет у Београду није желео да изда нову диплому након што је једна особа променила пол.

"Они су на крају то учинили, пред сам крај рока који смо им оставили, и то после неколико дописа које смо им слали", рекла је Бекер и додала да слични проблеми морају законски да се реше и да се положај трансродних особа уведе у правни систем.

Политичар Борис Милићевић истакао је да би трибина могла да представља први корак ка смањењу дискриминације транс особа, и да је врло важан рад са институцијама, јер су те особе годинама биле ван система.

"У државним институцијама има више савезника ЛГБТ популације него што они претпостављају, и припадници те популације не морају увек да улазе у сукоб са државом", поручио им је Милићевић.

Милићевић је навео и да транс особе морају да се изборе за своја права и са припадницима геј популације, јер често не постоји разумевање између њих.

"Имали смо три убиства трансродних особа, а ЛГБТ заједница се није много бавила тим случајевима, и питање је зашто. ЛГБТ организације морају оштрије да реагују, али и саме трансродне особе морају више да се ангажују", напоменуо је Милићевић.

ЛГБТ активиста Предраг Аздејковић рекао је да припадници ЛГБТ популације највећу дискриминацију трпе од државе коју, како каже "морају да терају да поштује сопствене законе."

"Не постоји друштвена група за чија се права изборила нека друга група. Транс особе морају да се изборе за своја права", поручио је Азјдековић.

Аздејковић сматра и да медији не посвећују довољно пажње проблемима транс-сексуалних особа, да најчешће та тема добија сексуалну конотацију и своди се на сензационализам, али да, како је рекао, културна сцена Србије оставља могућност за "популаризацију" те популације.

Међународни дан сећања на жртве трансфобије обележава се у свету од новембра 1998. године када је убијена Рита Хестер, транс жена из Масачусетса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару