Читај ми!

Жене недовољно укључене у доношење одлука

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић сматра да жена и даље нема довољно тамо где су моћ и новац, односно где се доносе одлуке.

"Жене нису мањинска, али су маргинализована друштвена група и нема их тамо где су моћ и новац", рекла је Петрушићева на предавању у оквиру семинара "Жене у политици – родно равноправне или не" на Факултету политичких наука, преноси Танјуг.

Наводећи да је задовољна што је била у прилици да чује младе, мислеће људе са много знања које интересује у каквом друштву живе, Петрушићева је истакла да се младима мора пружити већа шанса како би њихова позиција била таква да утичу на одлуке које се тичу развоја друштва.

"Сложили смо се да је Србија направила добар правни оквир и да пут европских интеграција пружа додатни подстицај да се проблемима бавимо, али смо се, такође, сложили да је још много посла пред нама", рекла је Петрушићева и додала да је најлакше донети законе, али да је у Србији проблем њихово спровођење.

Указује и да су се студенткиње сложиле да још нема довољно жена тамо где се доносе одлуке – како оне које се тичу свакодневног живота, али и оне од посебног значаја.

Према њеним речима, потребно је децу од малих ногу учити родној равноправности.

Повереница истиче и да околност да студенти свесно, одлучно и аргументовано говоре о проблемима са којима се као друштво суочавамо када је у питању остваривање родне равноправности, буди наду да ће генерације које долазе много брже радити на њиховом унапређивању и стварању истински равноправног друштва које свима пружа једнаке шансе и могућности.

Петрушићева је разговарала са студентима о томе како се спроводи политика родне равноправности и упознала их са радом институције на чијем је челу.

"Искористила сам да подстакнем студенте да препознају дискриминацију на основу пола и рода и да знају ко је повереник, да не трпе дискриминацију, да нам се обрате и траже заштиту", истакла је Петрушићева.

Предавање је организовао Центар за едукацију и друштвену еманципацију младих, а семинар је јуче отворила потпредседница Владе и председница владиног Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић.

Семинар се организује у сарадњи са Министарством просвете.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару