Како помоћи деци улице

Деца улице неретко су присиљена на просјачење или криминал, тешко им је утврдити идентитет, али и колико их је тачно на улици. Да би се то променило, потребно је усвојити националну стратегију за поступање с децом улице и изменити постојеће законе.

Они које видимо чешће као преступнике него као жртве јесу међу посебно угроженим групама у Србији.

Председница Одбора Скупштине Србије за права детета Маја Гојковић каже да треба изменити законе о комуналној полицији, социјалној заштити, прекршајима и путним исправама како би се деца адекватније заштитила.

"Закон о социјалној заштити не садржи посебну одредбу о детету које просјачи", истакла је Маја Гојковић.

Проблемом деце на улици однедавно се бави и 45 посебних радних тела широм Србије, која, осим социјалних радника, чине и представници ресорних министарстава. У плану је да се формирају 163 таква тима.

"Шездесеторо малишана је склоњено са улице. Неки су додељени хранитељским породицама, а неки смештени у одговарајуће институције. Против неких родитеља поднете су кривичне и прекршајне пријаве, а некима од њих је ускраћено и родитељско старање", рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Србија примењује велики број одредаба Конвенције о правима детета и има службе које се баве овим питањем, али, оцењују у Уницефу, и даље постоје дискриминација и предрасуде. Међу најрањивијима, показују истраживања, и даље су ромска деца.

"Ромска деца која живе у неформалним насељима посебно су угрожена, доказ томе је смртност ромских беба која је двоструко већа у односу на републички просек и износи девет одсто. Само шест одсто ромске деце иде у предшколско, а основну школу заврши њих 64 одсто", истакао је директор Уницефа у Србији Мишел Сен Ло.

На Светски дан детета, повереница за заштиту равноправности и невладине организације упозоравају да је насиље над децом и међу децом велики проблем, и да треба посветити пажњу на њихову едукацију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару