Читај ми!

Уницеф: Неетично извештавање о нападу на Попова

Запаљиви наслови и олаке квалификације деце у извештајима медија о случају напада малолетника на Рашу Попова доприносе неконструктивном приступу у решавању проблема насиља, саопштава Уницеф.

Уницеф је осудио "неетично и неосетљиво" извештавање медија о нападу на српског књижевника Рашу Попова и истакао да деца нису једина одговорна за насилничко понашање, преноси Бета.

Фонд Уједињених нација за бригу о деци (Уницеф) је осудио сваки вид насилног понашања и оценио да квалификација деце као криминалаца, насилника, силеџија, бандита показује "неосетљивост и неетичност у извештавању", јер се не узима у обзир контекст живота и окружења у којем расту та деца.

"Сензационалистичко навођење националне припадности деце починилаца насиља је чин дискриминације и подстиче нетолеранцију", додаје се у саопштењу.

"Медији би требало да се запитају да ли деца која су оптужена имају прилику да одговоре", указује Уницеф.

Истиче се и да малолетна лица не могу бити једини одговорни за насилно понашање и да одговорност сносе и родитељи и држава и локалне заједнице.

Систем често реагује када је већ прекасно, а деца која се се због вршења насиља измештају из биолошких породица у институције најчешће постају насилни одрасли, указује Уницеф.

Проблем насиља треба решавати кроз добро структурисане и интензивне програме који су усмерени на промену понашања деце и њихово прихватање одговорности за своје поступке.

"Спуштање границе кривичне одговорности није решење, јер таква мера неће спречити децу да врше насиље. Једино што може да донесе резултате за децу јесу правовремени, високо квалитетни програми за превенцију насиља у локалним заједницама", наводи се у саопштењу Уницефа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару