Вербић сутра о платним групама

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић најавио је да ће представници тог министарства и четири синдиката просвете сутра разговарати са министром финансија Душаном Вујовићем о уређењу платних група и да је оптимиста да ће о томе бити постигнут договор.

Вербић је како јавља Танјуг, новинарима после састанка са представницима четири репрезентативна синдиката просвете рекао да је данас одржано више радних састанака него преговора, будући да има доста конкретних садржаја о којима треба да се договоре.

"Данашњи сусрет нису преговори него дијалог који је неопходан између министарства и синдиката", рекао је Вербић, истичући да очекује да ће сутра након састанка у Министарству финансија имати више информација. Главна тема сутрашњег састанка биће, како је казао, уређење платних група.

"Рекао бих да имамо много боље разумевање да постигнемо оно што треба да постигнемо и оптимистистичнији смо у погледу остварљивости платних група на фер и коректан начин", навео је министар.

Вербић је поновио да представници Министарства просвете и синдиката и даље имају дијаметрално суптротне ставове у погледу захтева синдиката да просветари буду изузети од смањења плата.

Што се тиче захтева синдиката који су у штрајку већ четврти дан, Вербић је поновио да они очекују да буду укључени у рад на измени Закона о основама система образовања и васпитања и да почне рад на изради новог колективног уговора.

Када је реч о закону, Вербић је рекао да је то практично решена ствар будући да представници синдиката већ учествују у радној групи, само ће добити званична решења да су њени чланови, што ће бити решено током сутрашњег дана.

Што се тиче рада на колективном уговору, Вербић је рекао да је за то потребно још неколико дана.

"Мада може се десити да већ сутра имамо сва имена и да дођемо до решења", рекао је Вербић, указујући да проблем колективног уговора није само до министартсва и синдиката, већ да постоје и други чиниоци без којих не може да се комплетира радна група која ће се бавити тиме.

Вербић је навео да очекује да ће најкасније следеће недеље почети разговори о колективном уговору.

Према подацима Министарства просвете, науке и технолошког развоја, у Србији је данас у штрајку укупно 40 одсто школа, односно 701 од 1.768 школа.

Како је навело министарство, у Београду штрајкује укупно 49 од 276 школа, што је 20 одсто.

Штрајк скраћењем часова на пола сата организовали су Самостални синдикат, Унија синдиката просветних радника, Синдикат образовања и Грански синдикат просветних радника "Независност".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару