Читај ми!

Комуналци хитно траже платне разреде

Синдикати јавних служби желе да учествују у изради платних разреда, траже потписивање посебних колективних уговора у свим делатностима и противе се смањењу зарада уколико проценат буде већи од најављених десет одсто, порука је представника тих служби.

Председник Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити Зоран Савић рекао је на конференцији за новинаре да ће Закон о смањењу зарада почети да се примењује 1. новембра, али тврди да неће бити примењен на начин како је то представљено.

Како је навео Савић, иако у Закону стоји да ће заштићене категорије чија је плата мања од 25.000 динара бити поштеђене овог смањења, то неће бити случај, јер ће заправо основица бити смањена за десет одсто.

Председница Синдиката правосуђа Слађанка Милошевић истакла је да влада крши сопствени Закон о раду зато што би код истог послодавца требало да буде иста плата за исте послове, али да то није случај и навела да у правосуђу постоји дискриминација јер један број запослених прима дупле плате, попут оних у Апелационом и Вишем суду.

Представници јавних служби кажу и да у Србији постоји 105 агенција чији директори и њихови заменици имају плате више од 400.000 динара, што буџет кошта готово две милијарде динара годишње.

Синдикати јавних служби стога захтевају да се испита статус тих агенција, како би грађани Србије знали чије су, за кога раде, колико имају запослених и колико коштају.

Председник Самосталног синдиката комуналаца Милан Грујић истакао је да се комунални систем не финансира из будзета и да није у реду да сносе последице које се односе на запослене у јавном сектору.

Нагласио је да њихова просечна зарада износи 36.000 динара и да је већ сада 16 одсто мања од просека у Србији, односно 27 процената нижа од просека у јавном сектору, а да ће у случају смањења, већини запослених у комуналним службама плата пасти на 24.000 динара.

Представник Сидиката образовања Александар Ничић нагласио је да је за сада 407 школа у штрајку који се од 17. новембра спроводи уз поштовање минималног рада, а да број школа које су у протесту показује колико је незадовољсво произведено у образовању.

Како је речено, захтеви Синдиката су заједничког карактера и чланови Савеза се труде да одрже јединство, без обзира ком сектору припадају, тако да се не искључује могућност проширења страјка и на остале секторе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару