Читај ми!

Деца на улици жртве, а не преступници

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је поводом Светског дана детета, да у решавању проблема деце која живе и раде на улици, ту децу најпре треба уочити као жртве, а не као преступнике и уместо санкција пружити им заштиту.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић је на Јавном слушању "25 година од ратификације конвенције УН о правима детета - решавање проблема деце чији се живот и рад одвија на улици", истакла да забрињавају подаци о броју сиромашне деце у Србији и у земљама региона, да су посебно угрожена "деца улице", а да додатни проблем представља то што се не зна колико тачно деце живи и ради на улици, преноси Танјуг.

"Не знамо колико тачно деце живи и ради на улици, како због специфичности ове појаве, тако и због чињенице да не постоји јединствена база нити методологија евидентирања", истиче председница парламента.

Према њеним речима, имајући у виду да је просјачење често повезано са трговином људима и да су "деца улице" не ретко жртве те трговине, потребно је да се размотри које све активности могу бити предузете на сузбијању те појаве.

Гојковићева додаје да се нада да ће се Влада Србије и ресорна министарства ангажовати на изради национале стратегије о поступању са децом чији се живот или рад одвија на улици.

"Сматрам да је то кровни документ који би значајно помогао да ову децу склонимо са улице", уверена је преседница парламента, која је и председник скупштинског Одбора за права детета.

Гојковићева такође поручује да треба сагледати могућности за измену закона који би још боље дефинисали правну видљивост деце улице, као што су измене Закона о комуналној полицији, Закона о социјално заштити, Закона о прекршајима, Закона о путним исправама, како би деца улице имала могућност да добију адекватнију заштиту.

Гојковићева прецизира да Закон о социјалној заштити не садржи посебну одредбу о детету које просјачи, нити познаје смештај у прихватну јединицу, али познаје право на краткотрајни смештај у прихватилиште.

Скупштина је спремна да потврди Трећи Факултативни протокол уз Конвенцију о правима детета који даје додатну заштиту деци, жртвама злостављања и кршења права, јер се стварају услови да поднесу жалбу Комитету за права детета УН, додаје Гојковићева.

Председница скупштине наглашава и да верује да је за решење тог комплексног проблема од изузетне важности и едукација у циљу јачања стручних капацитета полиције, комуналне полиције, социјалних радника, наставника и професора, лекара, судија, али и свих других који су укључени у борбу против трговине децом.

"Да бисмо помогли 'деци улице' неопходна је још боља и ефикаснија сарадња локалних самоуправа, центара за социјални рад и образовних установа", истиче Маја Гојковић.

Са улице склоњено 60 деце у протеклих неколико месеци

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је, на истом скупу, да је у протеклих неколико месеци, уз сарадњу са центрима за социјални рад, 60 деце склоњено са улице а против појединих родитеља су поднете и пријаве и одузето им је старатељство.

"За неку од ове деце не знамо ни ко су ни одакле су", рекао је Вулин. Министар је рекао да су та деца сада смештена или у хранитељске породице или у институције.

Према његовим речима, то је постигнуто захваљујући радним тимовима који су формирани у центрима за социјални рад. За сада они раде у 45 општина, а циљ је да их буде у свих 163.

Вулин је као велики проблем истакао то што до сада није било кривичних пријава против оних који су организовано у комбијима доводили децу на просјачење и због тога до сада они нису одговарали. "То је злочин који не сме да прође некажњено", рекао је Вулин.

Вулин је најавио доношење боље законске регулативе која ће заштитити децу и поручио да ће физичко кажњавање деце бити санкционисано.

"Иако сте га родили, дете није ваше власништво па да можете да га тучете и према њему се тако опходите", рекао је Вулин.

Представник делегације ЕУ у Србији Јоланда Сан Хозе поручила је да је заштита дечијих права битна и за даљи процес интеграције Србије и поглавља 23 и 24 која се тичу људских права.

Она је поручила да је битна боља примена закона и унапређење националне стратегије која се бави питањем заштите деце.

Директор Уницефа у Србији Мајкл Сен Ло поручио је да је у Србији још присутна дискриминација, пре свега када је реч о деци са инвалидитетом и ромској популацији и да на томе треба интензивно радити.

"Стручњаци који раде са децом треба да се адекватно опходе и пружају исту заштиту свима", рекао је он и изнео податке да је само шест одсто ромске деце укључено у образовни систем а од тог броја 64 одсто заврши основу а 22 одсто средњу школу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару