Еразмус плус, шанса за високо образовање

Министарство просвете најављује нове конкурсе Европске уније за идућу годину. Еразмус плус је програм за сарадњу у области образовања, младих и спорта. За учешће у конкурсима, кажу надлежни, највише шанси имају високошколске институције.

За програме Еразмус плус у наредних шест година обезбеђено је више од 14 милијарди евра, и биће финансирани пројекти који ће подржати све нивое образовања и боље повезати формално и неформално учење.

Око 22 милиона евра су намењана пројектима за конкурсе у наредној години, у оквиру којих универзитети и високе школе Западног Балкана могу да организују студентске и наставничке размене.

Помоћник министра просвете Зорана Лужанин каже да је Еразмус плус пројекат који је врло добар за наш образовни ситем, зато што омогућује пре свега, повећање капацитета у високом образовању.

"Министартсво ће, да би изашло у сурет већој размени, покушати да потпише што више билатералних споразума са земљама са којима је могуће радити размену. А то су земље ЕУ, плус Турска, Норвешка и Швајцарска", истиче Лужанин.

Још око 12 милиона евра намењено је пројектима за даље унапређење и модернизацију високог образовања.

"Опет су, у неку руку, привилеговани, када је у питању Еразмус плус, односно највеће могућности имају институције високог образовања. Међутим, сада је отворено и ка невладином сектору, и ка школама, постоје пројекти за које могу да конкуришу", наводи помоћник министра просвете.

Додаје да се разликују програми где Србија може да носи пројекат и где можемо да будемо партнер.

У зависности од пројекта, рокови за пријављивање су до фебруара, односно, априла наредне године, док су конкурси за студенте отворени током читаве године. Детаљи су објављени на сајту Министарства просвете.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару