Читај ми!

Џефри Сакс о добу одрживог развоја

Професор економијe Џефри Сакс промовисао је у Београду своју књигу "Доба одрживог развоја". Човечанство има такве технолошке могућности да искорени сиромаштво, али може да уништи свет ако их погрешно употреби, поручује Сакс.

Џефри Сакс упозорава да ми данас ненамерно уништавамо планету загађењима, превеликим за ограничене ресурсе, јавља Фонет.

Сакс је на промоцији своје књиге, првог издања Центра за међународну сарадњу и одрживи развој на српском језику, нагласио да је човек тај, који бира какву будућност жели.

Наводећи паралелу између Првог светског рата, који има последице и данас, 100 година касније, Сакс упозорава да грешку коју би човек направио 2014. не би имао шансу да исправи за 100 година.

Човек у својим рукама има могућност да елиминише сиромаштво у којем живи 16 одсто популације света, наводи Сакс и истиче истичући да је обрт голобалне економије 100 трилиона долара годишње.

"На планети живи око 7,3 милијарди људи, а тај износ довољан је да се лако оконча сиромаштво, а са једним трилионом је могуће задовољити основне потребе људи", истиче Сакс.

Нелогично је људе 2014. године оставити у екстремно сиромаштву, не само зато што је нехумано, већ и нама шкоди, каже Сакс и указује на епидемију еболе, која се проширила у сиромашној Африци.

"Наш избор је - учинити планету добрим местом за живот, где свако има да једе, има здраву воду, струју, деца се школују, сви са здравственом заштитом, али можемо покренути спиралу нестабилности и да у тренутку, кад будемо све имали, уништимо планету", закључује Сакс.

Председник ЦИРСД-а Вук Јеремић каже да Сакс, његов професор са Харварда, нуди концепт развоја за изазове будућности, који се не ослања више само на економију, већ подједнако и на заштиту животне средине и социјалне неједнакости.

"Ово је отварање прозора у свет за наш регион, који је ове године директно био суочен са климатским променама, који протеклих деценија није имао прилике да се бави светским питањима, осим самим собом, као светским питањем, а будући развој и економија се заснива на концепту одрживог развоја", наглашава Јеремић.

Економиста Горан Питић истиче да је књига Сакса да трасира пут ка решењу проблема - Морамо да научимо како да остваримо привредни раст који неће прећи планетарне границе!

Циљ не сме да буде само привредни раст и профит компанија, циљеви морају садржати друштвену укљученост и еколошку одрживост, закључује Питић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару