Од вртића до суда

Ниже цене вртића од јануара нису умириле родитеље у Београду. Подсећају да годинама плаћају више него што би требало и најављују да ће правду тражити на суду.

Рачуни нови, цене старе. И незаконите. Родитељи и даље плаћају више од 20 одсто економске цене, како прописује закон.

Неки не губе време док чекају јануарски рачун, решење траже и од градског заштитника права грађана.

"Са сазнањем да смо вршили претплату последње две-три године, писао сам градском омбудсману да ли имамо право на повраћај средстава. Ја сам неком простом рачуницом израчунао да сам извршио претплату неких 300 000 динара за два детета", каже Градимир Новаковић.

Други би на суд. На друштвеним мрежама помиње се могућност колективне тужбе. Они са којима смо ми разговарали - различито реагују.

Неки нису навикли да се туже, али би им било драго ако се неко буде усудио да оде на суд. Други сматрају да је то је процес који ће да траје годинама, а притом је скупо судити се.

Иако је најављено умањење јануарских рачуна - вртићи ће тек да изведу своју рачуницу.

"То је анализа, зато и кажем да ми имамо јако мали проценат родитеља који су плаћали пуну цену, а један велики проценат који су плаћали минималну. Ако се тај износ сада изједначи, онда не знамо каква ће процена финансијског плана бити за 2015. год", објашњава Гордана Петровић, директорка предшколске установе "Савски венац".

У Министарство просвете од Града Београда стигао је нови предлог правилника по коме ће се обрачунавати нова економска цена. Стари, од пре 20 година не укључује, кажу, потребе новог времена - интернет, нове енергенте, већу потрошњу струје.

"За сада не можемо да кажемо да ће цена бити виша по новом правилнику, јер у овом тренутку смо дужни и урадићемо критеријуме, а ти критеријуми ће, наравно, одређивати и коначну цену", истиче Богољуб Лазаревић из Министарства просвета.

Од јуна када су први родитељи дошли са жалбама, Министарство просвете упозорило је Крагујевац и Београд да коригују незаконите цене. Крагујевац јесте.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару