Комеморација Јовану Ћирилову

Минутом ћутања у Скупштини града Београда почела централна градска комеморација истакнутом српском театрологу Јовану Ћирилову. Својим деловањем допринео да Београд буде незаобилазна тачка на културној мапи Европе, каже директорка ЈДП-а Тамара Вучковић.

Градски секретар за културу Владан Вукосављевић рекао је да је Јован Ћирилов био особени знамен града, човек изузетне ерудиције, ренесансних и великих знања у временима у којима се знања нису високо ценила, преноси Танјуг.

Пред многобројним пријатељима, сарадницима, поштоваоцима, колегама Ћирилова, али и градским челницима Вукосављевић је напоменуо да се тиха и блага, али мудра и јака реч тог театролога чула далеко и снажно у буци узбурканих епоха у којима је живео.

"Био је толерантан у нетолерантним временима, био је чувар савести, особа посебних назора, јединствен и драгоцен у свему чега се дотакао", казао је градски секретар и додао да Београд има много разлога да чува успомену на тог човека и да ће наставити то да чини.

Директорка Југословенског драмског позоришта Тамара Вучковић рекла је да је својим деловањем Ћирилов чинио да Београд буде незаобилазна тачка на културној мапи Европе и света.

"Када говоримо о животу и и делу Јована Ћирилова морамо да мислимо и на вредности за које се он залагао и борио- за толеранцију, различитост, отвореност ка свету, за модерне идеје, за модерно и савремено не само у театру", рекла је Вучковићева и истакла да је његова смрт губитак за цело наше друштво.

Директор Атељеа 212 Бранимир Брстина каже да је Ћирилов одвео Атеље 212 у свет и свет је довео у Атеље и Београд и додаје да је Ћирилов био велики путник.

"Путовао је у потрази за представама и за новим позоришним тенденцијама, био је ментор светских позоришних збивања", подсетио је Брстина.

Директор Битеф-а Милош Латиновић подсетио је на улогу коју је Јован Ћирилов имао као оснивач и уметнички директор те манифестације, док је селекторка Битеф-а Ања Суша упутила писмо у којем је емотивно описала њихов однос и рад.

Комеморација у ЈДП-у на Сцени "Љуба Тадић" биће одржана сутра у подне, а истог дана Јован Ћирилов биће сахрањен на Новом гробљу у Алеји заслужних грађана. Полазак из капеле је у 14.30 сати.

Јован Ћирилов преминуо је 16. новембр у 84. години.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару