Проналазач из школске клупе

Стефан Веља који је освојио златну медаљу на фестивалу проналазака "Еурека" у Бриселу каже да му медаља много значи и да се нада да ће му помоћи приликом добијања стипендија. Млади проналазач је на најбољи начин репрезентовао своју породицу, град и своју државу, рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Патент Стефана Веље, намењен разбијању тромбова у организму, био је изложен на Светском салону проналазака, истраживања и нових технологија "Еурека 2014" који је одржан у Бриселу од 13. до 15. новембра.

Сем златне медаље, Веља је добио и орден Европске уније првог реда за заслуге у иновацијама.

Стефан Веља је рекао новинарима да му освајање златне медаље на фестивалу проналазака у Бриселу много значи и да се нада да ће му помоћи приликом добијања стипендија за факултет.

Говорећи о свом изуму, он је рекао да је то "једна направа која се попут стента угради у крвни суд и има за циљ да спречи штету коју би неки тромб могао да проузрокује".

"Овај уређај, односно идеја за уређај, има ту могућност да физички заустави тромб и преко сигнала пошаље поруку да се тај тромб даље хемијски разложи", објаснио је Веља.

Он је додао да корисник може да добије и информације о томе да ли се нешто догодило у крвотоку и да ли има потребе за посету лекару, односно да ли треба да се мења доза лекова која би разградила тромб.

Веља је нагласио да овај уређај не би требало ни на који начин да ремети свакодневни живот корисника.

Значај патента је у спречавању кобних последица које проистичу из ситуације када тромб доспе у виталне органе срце, плућа и мозак. Овај патент је заведен у националном Заводу за заштиту интелектуалне својине.

Веља је истакао и да је од идеје до реализације изума прошло око шест месеци, али је напоменуо да је у међувремену ишао и на нека такмичења и у школу, те да није свих шест месеци активно радио на реализацији пројекта.

Поред златне медаље на фестивалу "Еурека" за овај изум, Веља је добио и орден Краљевине Белгије за науку, награду румунског министарства за развој и иновације и златну плакету московског Института за иновације.

Осим наступа на фестивалу проналазака у Бриселу, Веља је раније наступио на научном такмичењу средњошколаца у Јужној Африци, где је са својом екипом освојио треће место, док је на светском Мајкрософтовом такмичењу научника са својом екипом освојио сребрну медаљу.

Веља, матурант чувене новосадске гимназије "Јован Јовановић Змај", још није одлучио шта ће студирати, али каже да је најближи одлуци да то буде физика.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић приредио је пријем у Градској кући за младог проначазача.

"Веља је слика Новог Сада и узор како млади треба да раде", рекао је Вучевићи додао да је поносан што има прилику да поздрави Вељу и да му на тај начин пружи подршку и захвалност за све што је урадио.

"Наша жеља је да Стефан Веља остане у Новом Саду и у Србији, да не оде у иностранство и ако га задржимо то ће бити успех за нас", рекао је градоначелник Новог Сада.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару