Читај ми!

Линта: Пусићева да брине о Србима

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта позвао је хрватску министарку спољних послова Весну Пусић да се јавно заузме да надлежни органи коначно казне наредбодавце и извршиоце злочина над Србима у Вуковару пре рата и на многим другим местима у Хрватској током рата.

Миодраг Линта у саопштењу, које преноси Бета, наводи: "Посебно истичем чињеницу да је Хашки трибунал утврдио да је у општини Вуковар пре почетка рата убијено више од 150 Срба док су остали прогањани, затварани и мучени, као и да је хашки тим узео о томе изјаве од око 100 сведока".

Линта сматра да није искрена изјава Весне Пусић да Хрватска неће постављати никакве додатне услове Србији на њеном путу ка ЕУ јер није осудила изјаву хрватског министра правосуђа Орсата Миљенића да ће Хрватска условити напредовање Србије у преговорима са ЕУ новим оптужницама и суђењима за ратне злочине, као и да кажњавање одговорних за ратне злочине мора ићи до највишег врха.

"Нажалост, понашање хрватског државног врха све више указује да ће Хрватска у наредном периоду водити политику условљавања према Србији да би на тај начин спречила кажњавање одговорних за бројне злочине над Србима и покретање сталног дијалога између званичног Београда и Загреба о спровођењу Анекса Г Бечког споразума 'Приватна својина и стечена права'", навео је Линта.

Додао је да тај анекс гарантује повратак имовинских и бројних других права прогнаних Срба и Срба у Хрватској.

Линта је истакао да у Хрватској суђења за ратне злочине "не чине део функционисања" правосуђа и правне државе.  

"ЕУ је током преговора обавезала Хрватску да процесуира ратне злочине али је у свом годишњем извештају за 2011. годину занемарила то питање", навео је Линта.

Линта је додао да то значи да је ЕУ дала сагласност да Хрватска 30. јуна 2011. године затвори преговоре о Поглављу 23 "Правосуђе и људска права" иако није процесуирала ратне злочине, није вратила отета имовинска и бројна друга права прогнаним Србима и није ексхумирала посмртне остатке више од 230 Срба који се налазе на познатим гробним местима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару