Читај ми!

Зграде у Србији троше дупло више енергије него у ЕУ

Просечна потрошња финалне енергије у Србији је 150 киловат сати по метру квадратном годишње, што је дупло више од европског просека, оценио је Централноевропски форум за развој.

На скупу ЦЕДЕФ-а о даљинском грејању и енергетској ефикасности у зградарству речено је да зграде у просеку троше 30 до 40 одсто глобалне енергије, преноси Бета.

У Србији домаћинства користе око 56 одсто укупне потрошње електричне енергије и око 65 одсто те потрошње се користи за загревање стамбеног простора.

На скупу је речено да је према правилнику о енергетској ефикасности Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, мера која треба да подстакне енергетску ефикасност - наплата према измереној потрошњи.

Због тога је, како је оцењено, потребно развити свест грађана, да као власници објеката на одговоран начин улажу у енергетску ефикасност зграда кроз разне врсте изолација.

Државни секретар у Министарству рударства и енергетике Србије Зоран Предић рекао је да постоји међузависност енергетске ефикасности са системом даљинског грејања.

"Улагања не могу пасти као терет само на једног субјекта, на терет топлана, када говоримо о даљинском грејању, већ и на власнике објеката, који поред својих права имају и своје обавезе", рекао је Предић.

Према Предићевим подацима систем даљинског грејања у Србији постоји у 55 градова и општина у Србији, а 59 привредних субјеката се бави дистрибуцијом и снабдевањем.

Наплата по утрошку обавља се у седам градова, делимично у 22 града и по метру квадратном у 27 градова.

Предић је истакао да када се прича о наплати по утрошку често се може чути да је такав вид наплате неисплатив, истичући да су у Србији цене грејања "нереално ниске" и да даљинско грејање може бити одрживо само уколико има одрживу цену.

Секретар градског Секретеријата за енергетику Марко Стојановић навео је да Београд снабдева грејањем 17 милиона метара квадратних и да би прелазак на наплату по утрошку морао ићи постепено.

Према његовим речима, око 320.000 стамбених јединица у Београду налази се у систему даљинског грејања, од чега 60 не испуњава услове за такав вид грејања.

Стојановић је најавио да град Београд планира да до половине следеће године формира свој Фонд о енергетској ефикасности.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару