Читај ми!

Адвокати штрајкују до испуњења захтева

Адвокатска комора Србије саопштила је да су и након два месеца протеста циљеви адвокатуре остали непромењени, као и да се протест наставља обуставом рада, на основу одлуке коју је донела скупштина АКС 13. септембра.

У саопштењу, које преноси Танјуг, наводи се: "Адвокати су у праву и то данас знају већ сви људи у Србији".

"Настављамо са протестом до потпуног испуњења наших захтева и никакви притисци, медијске манипулације, фантомска удружења и јавни апели адвоката, а заправо будућих нотара, неће нас поколебати у нашој борби", наводи АКС.

Такође су поновљени захтеви адвокатуре која је у штрајку од 17. септембра у целој Србији, од којих је први измена закона о јавним бележницима и пратећих закона, које адвокатура сматра неуставним.

Други захтев се односи на регулисање паушалног опорезивања, али без условљавања прекидом обуставе рада, а трећи је смена министра правде Николе Селаковића.

Адвокатура сматра да промене закона о јавном бележништву морају бити суштинске, а не козметичке, какве је, како се наводи, "на неодговоран начин спровео министар правде Никола Селаковић".

АКС тврди да се током два месеца примене јавнобележничког система догодила незапамћена пљачка Буџета Репбулике Србије јер су, како се указује, судови у Србији – у градовима и општинама где су уведени јавни бележници, остали потпуно без прихода по основу овера.

АКС прикупља податке о томе и планира да их објави у току седмице.

"Доћи ће дан када ће јавност сазнати астрономске зараде јавних бележника и када ће свима бити јасно да је овакав начин увођења јавног бележништва у Србији био један криминалан подухват преливања државног новца у приватне џепове. За ово је директно одговоран министар Никола Селаковић", наводи се у саопштењу.

Адвокатура подсећа и да је смену министра јавно је предложила Агенција за борбу против корупције.

АКС постоји већ 153 године и штити интересе адвоката, као и људска права грађана.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару