Читај ми!

Војна донација Кине вредна милион долара

Министар одбране Србије Братислав Гашић и његов кинески колега Чанг Ванћиуен потписали су Споразум о војној донацији Кине у вредности од око 1,1 милиоан долара.

Братислав Гашић је захвалио Министарству одбране Кине на донацијама у информатичкој опреми и санитетским теренским возилима, као и на помоћи после мајских поплава у Србији, преноси Танјуг.

Састанком са министром националне одбране Кине генерал-пуковником Ванћиуеном, српски министар одбране започео је петодневну посету Кини.

Гашић и Ванћиуен закључили су да су свеукупни односи две земље веома добри и традиционално пријатељски, пренело је Министарство одбране Србије на свом сајту.

Министар одбране је истакао да ће долазак премијера Ли Кећианга на трећи Самит Кине и земаља Централне и Источне Европе у децембру у Београду "бити снажан подстицај даљем унапређењу и интензивирању сарадње две земље".

Министри су разговарали о актуелним политичко-безбедносним питањима "и потписали Споразум о војној донацији Народне Републике Кине у вредности од седам милиона јуана, у противвредности од око 1,1 милиона долара".

Током сусрета је истакнут значај војнообразовне сарадње две земље, "а министри одбране разговарали су и о даљем развоју војноекономске, војнотехничке и војномедицинске сарадње".

Гашић је нагласио да је, на основу договора два министарства, на званичном сајту Министарства одбране Србије постављен линк за сајт Министарства националне одбране Кине, као једини линк ка неком страном министарству одбране.

Пре састанка са кинеским колегом, министар Гашић положио је венац на Споменик народним херојима на Тргу Тјенанмен, навело је Министарство одрбане Србије.

Током посете Кини, која ће трајати до 22. новембра, биће потписани и Меморандуми о разумевању и сарадњи Министарства одбране и кинеске компаније ЗТЕ, о сарадњи два Универзитета одбране и о разумевању између предузећа "Југоимпорт СДПР" и "Чајна Поли Груп Корпорејшн".

Гашић ће се састати и са потпредседником Централне војне комисије генералом Фан Чанглонгом и учествовати у раду Форума Сјангшан, који организује Министарство националне одбране Кине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару