Читај ми!

Саучешћа поводом смрти Јована Ћирилова

Поводом смрти Јована Ћирилова министар Иван Тасовац је у своје лично име и у име Министарства културе и информисања изразио саучешће Југословенском драмском позоришту. Градоначелник Синиша Мали наводи да је Ћириловим одласком престоница изгубила свој светионик културе.

Министарство културе наводи да имајући у виду значај и природу Јована Ћирилова, можда последње фигуре ренесансног интелектуалца у Србији, адреса за изразе саучешћа није само његово ЈДП, већ сваки грађанин Србије, преноси Танјуг.

Губитак Јована Ћирилова један је од највећих замисливих губитака српске културе, чији је деценијама био најбољи изданак, утирући пут за неколико генерација уметника, позоришних људи и интелектуалаца уопште не само у Србији већ и у Европи и свету, наводи се у телеграму саучешћа Министарства културе.

Театролог, драматург, књижевник, филозоф и лексиколог светског значаја, Ћирилов је, уз Миру Траиловић, био душа Битефа, који је уписао Београд на светску мапу позоришних фестивала, напомињу из Министарства културе.

Све чега се дохватио Јован Ћирилов претварало се у највише домете културе, тако да је његов легат мерљив са оставштином свега неколико изузетних личности које је српска култура изгубила у последњих пола века.

Таква личност био је Јован Ћирилов и наша обавеза је да, поред неизмерног пијетета и захвалности које му дугујемо, укажемо и на дубину губитка свих нас. Угасио се један од највећих међаша српске културе 20. и 21. века, поручују из надлежног министарства.

Градончелник Синиша Мали у телеграму саучешћа наводи да је град Београд одласком Јована Ћирилова изгубио драгоцени део свог духа, отеловљени светионик културе и извор опомињуће савести.

"Београд је његовим одласком изгубио драгоцени део свог духа, отеловљени светионик културе и извор опомињуће савести. Од данас је наш глави град сиромашнији за једног великог човека", наводи се у телеграму саучешћа градоначелника.

Јован Ћирилов је, како се наводи, био особени знамен културног живота Београда, Србије и бивше Југославије, а његово име било је познато и уважавано и у позоришним круговима широм света.

Градоначелник је навео и да многа угледна београдска позоришта дугују Ћирилову значајан део репутације коју данас уживају, а био је инспирација и узор генерацијама позоришних посленика али и ствараоцима на другим пољима културе.

"Његова блага и тиха, али мудра и јасна реч често се далеко чула у буци узбурканих епоха у којима је живео", закључио је Мали.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару