Читај ми!

Шабић: Изменити одредбе о ПИБ-у

Родољуб Шабић поручује да треба без одлагања изменити одредбе Правилника о пореском идентификационом броју (ПИБ). ЈМБГ најподложнији злоупотреби, каже повереник.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић је затражио од Министарства финансија да измени одредбе Правилника о пореском идентификационом броју.

У питању су одредбе којима се као порески идентификациони број физичког лица утврђује ЈМБГ пореског обвезника, преноси Танјуг.

Повереник је утврдио да су применом наведених норми Правилника и Закона о пореском поступку и пореској администрацији, које предвиђају објављивање одређених података на Интернету, органи локалних пореских администрација на својим интернет презентацијама објавили велики број ЈМБГ.

Примера ради, само на интернет презентацији Управе јавних прихода града Београда, објављен је документ од 1.027 страница, од којих свака појединачна страница садржи око 50 ЈМБГ, саопштио је повереник.

Јединствени матични број грађана представља индивидуалну и непоновљиву ознаку идентификационих података о грађанима, и као такав је врло погодан податак за претраге у базама података о личности, те самим тим и погодан за разне облике злоупотреба.

"Природа интернета као медијума, неограничене могућности за преузимање и умножавање објављених података, те чињеница да закон не прописује колико дуго ће подаци остати објављени на презентацијама пореских органа, стварају могућност да се злоупотребе мултипликују", наведено је у саопштењу.

Уносом ЈМБГ у разне апликације на интернету могу се вршити претраге на интернет презентацијама локалних самоуправа или државних органа власти које као резултат могу дати друге податке о личности носилаца ЈМБГ/ПИБ: име и презиме, адреса становања, бирачко место.

Дакле, велики број личних података чини се, без сврхе и оправдања, доступним недефинисано великом кругу лица.

Оваква обрада података, заснована на подзаконском акту уместо на закону, супротна је Уставној одредби члана 42 која налаже да се "обрада података о личности уређује законом".

Истовремено она је и несврсисходна будући да се сврха лако може остварити и без задирања у приватност а истовремено, са становишта могућих злоупотреба, непотребно ризична.

Због свега наведеног Повереник је затражио од Министарства финансија да приступи променама Правилника о пореском идентификационом броју.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару