Читај ми!

Подршка породице за спас од наркоманије

Чак 45 одсто младих зна где или од кога може да се набави дрога, док је њих 16 одсто имало искуство са неким наркотиком. Излечење од наркоманије не долази лако – пресудна је жеља да се зависност победи али и упорна и безусловна подршка родитеља. Помоћ породицама пружају у Дневној болници за лечење зависности у адолесценцији.

Две трећине младих познаје неког у непосредном окружењу ко конзумира наркотике, а бар половини је директно понуђена нека дрога, показало је недавно једно истраживање.

Процена је да у Србији има 30 хиљада регистрованих наркомана, а све је више дроге у школским двориштима.

Имала је само 14 година када је први пут пробала дрогу. Сада има тридесет година и трећи пут је на одвикавању. Пробала је, каже, из радозналости и како би била популарна у школи.

"Једно јутро се пробудиш и схватиш да не можеш да изађеш из тога и када кажеш себи 'нећу виш' – џабе, онда ти нуде", прича једна од корисника наркотика.

Излечење не долази лако. Пресудна је жеља да се зависност победи али и упорна и безусловна, подршка родитеља.

"Највећа опасност је да се после два, три месеца мисли да је излечено али пракса показује да што је дуже у процесу лечења то су бољи резултати", каже директорка Института Мира Ковачевић.

Психијатар Светислав Митровић из Дневне болнице за лечење зависности у адолесценцији каже да је све већи број случајева политоксикоманије. То је стање када особа злоупотебљава најмање две различите групе супстанци, било депресивне или стимулативне.

Најмлађи пацијент у дневној болници имао је, каже Митровић, нешто мало мање од 13 година, а користио је алкохол, дуван и марихуану.

У дневној болници тренутно има доста породица и њихов број расте из године у годину. Породице долазе сваки дан од 09.00 до 13.00 и присуствују групним терапијама, задаци остају и за касније, каже Митровић.

Синтетичка дрога - примамљива и опасна

Не постоје лаке и тешке дроге, опомињу стручњаци. Свака развија зависност. Малолетници су склони да пробају све врсте које су доступне на илегалном тржишту.

Данијела Николић из Службе за превенцију наркоманије МУП-а каже да су синтетичке дроге огроман аларм. "Веома су примамљиве за децу тог узраста бојом, обликом, лако ју је дистрибуирати, веома је јефтина и веома опасна", објашњава Николићева.

Када се дете отуђи од породице, промени друштво а не упозна родитеље са њима, не поштује ауторитет и све то прати лош успех у школи, само су неки од упозоравајућих сигнала за тражење помоћи.

Зора Дешић из Министарства просвете каже да се кроз образовање дају основна сазнања о томе шта је психоактивна супстанца, како делује.

"Исто тако, нама је важна и она друга компонента, а то је васпитања. Потребно је и јачање личности да науче како да се одупру притисцима и на тај начин могу да се одбране не само од зависности", рекла је Дешићева.

Превенција је, сагласни су сви, оно на чему мора да сарађују све институције у друштву, почевши од породице и школе.

У оквиру МУП-а формирана је Служба за превенцију наркоманије и сузбијање кријумчарења наркотика која би требало да допринесе том јединству.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару