Извршитељи решили више од 140.000 предмета

Од увођења професије извршитеља, за непуне две године, решено је више од 140.000 предмета, а од предвиђених 308 места, именовано је 205 извршитеља за територију Србије, речено је у Новом Саду на округлом столу "Унапређење система извршења у Србији".

На округлом столу који је организовала Комора извршитеља под покровитељством Министарства правде и уз подршку Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ), која спроводи пројекат "Владавина права и извршење потраживања", финансиран од стране Европске уније, истакнуто је и да је од увођења извршитеља повећана финансијска дисциплина, преноси Танјуг.

"Време наплате потраживања са просечних 635 дана, колико је износило пре ступања на снагу Закона о извршењу и обезбеђењу,смањено је на просечних 100 дана", речено је на округлом столу и истакнуто да су кључне користи од новог система извршења у Србији, пре свега, ефикаснија наплата потраживања, побољшање инвестиционе климе у земљи, смањење оптерећења судова, као и повећање ефикасности укупног правосудног система.

Представници правосудног система Србије, надлежних државних институција, Коморе извршитеља и јавних и приватних предузећа разговарали су о будућим изменама Закона о извршењу и обезбеђењу, проблемима са којима се извршитељи сусрецу у пракси, сарадњи са судовима и другим надлежним институцијама.

Осим тога разговарано је и о сарадњи са јавним предузећим, побољшаној наплати потраживања за комуналне услуге, као и о предностима које нови систем извршења у Србији нуди привреди и грађанима, те о искуствима других земаља.

На крају дискусије је истакнуто да су уочавајући неопходност измене законодавног оквира у току измене и допуне Закона о извршењу и обезбеђењу, у циљу додатног јачања система контроле и надзора извршитеља, који врше Комора извршитеља и Министарство правде.

Како је најављено након данашњег округлог стола у Новом Саду, у наредним месецима такви догађаји ће бити организован и у другим већим градовима у Србији - Нишу, Краљеву, Крагујевцу и Београду, са циљем информисања заинтересованих субјекте о систему извршења у Србији и покретања стручну дебату о изазовима који се налазе пред овом новом правосудном професијом и могућностима за њено даље унапређење. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи