Читај ми!

Здравство најављује штрајк од 5. новембра

Репрезентативни синдикати у здравству најавили су да ће око 100.000 њихових чланова од 5. новембра штрајковати сваке среде. Здравствени радници траже да Влада испуни њихове захтеве, међу којима је најважнији да се они изузму из смањења плата у јавном сектору.

Синдикати здравствених радника најавили су да ће се у дану протеста збрињавати само хитни случајеви, преноси Танјуг.

"Придржаваћемо се Уредбе о минимуму рада, то значи пуно радно време и пре и после подне у дану протеста, али ће се збрињавати само хитни случајеви, акутна стања и повреде", рекао је на конференцији за новинаре председник Синдиката лекара и фармацеута Србије Драган Цветић.

Како је додао, осим хитних случајева, биће изузети и деца, млади, породиље, а све што није хитно мораће да сачека наредни дан.

"Пре сваког једнодневног штрајка слаћемо најаву ресорном министарству и влади, са идејом да их сваке среде опомињемо и скрећемо пажњу на проблеме у здравству", каже Цветић.

Говорећи о линералном смањењу плата у јавном сектору по стопи од 10 одсто, које је предвиђено Предлогом закона о привременом уређењу основица за обрачун и исплату плата, Цветић је оценио да у сектору здравства то "није инвестиција у будућност, као што је најављено".

"Штедња у здравству је инвестиција у даље осипање лекара и медицинских сестара, у повећање незадовољства пацијената и даље урушавање здравства", рекао је Цветић.

Истичући да су њихове плате међу најнижим у региону, председник Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити Србије Зоран Савић је навео да се оне не обезбеђују из буџета, већ из средстава Репубичког фонда за здравствено осигурање.

"Ово је јединствена акција сва четири репрезентативна синдиката у здравству, који окупљају око 80 одсто запослених у овом сектору, са јединственим захтевом да се иста мерила примене и за јавне службе и за јавна предузећа", рекао је Савић.

Подсетио је да просечна плата у здравству износи 44.000 динара, а у ЕПС-у 75.000 динара, што је више од плате лекара специјалисте.

Говорећи о осталим разлозима незадовољства, председник Гранског синдиката здравства и социјалне заштите "Независност" Зоран Илић је оценио да "увођење платних разреда никоме неће донети бољитак" и да, ако се већ примењује у јавним службама, тај систем треба да важи за цео јавни сектор, укључујући и јавна предузећа".

Илић је додао да синдикати траже што скорији почетак преговора о новом колективном уговору, како би био закључен до краја године.

"Први пут су сва четири репрезентативна синдиката јединствена у захтевима и активностима, а слично је и са просветом јер се искристалисао став да се не може даље попуштати", рекао је председник Синдиката медицинских сестара и техничара Србије Драган Бисенић.

Оцењујући да је "смањење плата кап која прелива чашу", Бисенић је рекао да репрезентативни синдикати неће ступати у генерални штрајк, али да имају најаве осталих синдиката у здравству да ће се њихови чланови придружити обуставама рада једном недељно.

"Немамо други избор ако нема слуха за наше захтеве", поручили су представници синдиката.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару