Читај ми!

Суфинансирање садржаја од јавног интереса

Државни секретар у Министарству културе и информисања Саша Мирковић најавио је да ће у новембру ступити на снагу Правилник о суфинансирању медијског садржаја од јавног интереса. Додаје да је у току израда још три подзаконска акта која се тичу рада медија.

Саша Мирковић је присуствовао дебати Балканске истраживачке мреже БИРН у Медија центру на тему "Нова медијска економија", преноси Бета.

Државни секретар је подсетио да до 1. јуна 2015. године држава мора да изађе из власништва у медијима и да ће од почетка 2016. године бити могуће потпуно пројектно финансирање медија на свим нивоима. 

Мирковић оцењује да је приватизација медија до сада била успешна "исто колико и приватизација, уопште у Србији", наводећи да је урбана легенда да је то била омча око врата медијима која је довела до њиховог затварања.  

Каже да је, осим тог Правилника о суфинансирању, планирано да се изради акт који се тиче регистра медија у АПР-у, акредитованих новинара из иностранства и уредба којом ће бити регулисано прикупљање података о обвезницима за плаћање таксе за јавне информативне сервисе (РТС и РТВ).

Програмски директор "Транспарентности Србија" Немања Ненадић каже да су нова правила за суфинансирање медија велики корак напред, али да би требало повести рачуна о томе колико новца ће бити расподељено у ту сврху.

"Џаба и најбољи прописи, ако нема новца" поручује Ненадић и додаје да треба пратити колико новца општине издвајају за медије и који су од јавних интереса одабрани у појединим општинама.

Према његовом мишљењу, суфинансирање програма би у што већој мери требало уредити по принципима који важе за оцењивање понуда на јавним набавкама.

Да је пројектно финансирање најбољи начин финансирања медија из државног буџета и да јавни конкурси морају бити спроведени по високим професионалним стандардима, како би се повећао медијски плурализам и побољшао квалитет извештавања, закључак је учесника дебате "Нова медијска екомомија".  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару