Донација ЕУ факултетима 30 милиона евра

Европска унија подржала је Министарство просвете, науке и технолошког развоја донацијом од 30 милиона евра за побољшање инфраструктуре на 27 факултета на свих пет државних универзитета у Србији, што ће допринети модернизацији и унапређењу високог образовања, саопштено је у Ректорату.

Представљању резултата пројекта у Ректорату присуствовали су министар просвете Срђан Вербић, шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт, министарка Јадранка Јоксимовић и ректор Универзитета у Београду Владимир Бумбаширевић, који су истакли да су захваљујући заједничком раду и опремањем најсавременијом опремом, унапређени услови студирања.

Оцењено је и да ће модерна, вишенаменска наставна опрема значајно побољшати практичне вештине и компетентност српских студената и помоћи министарству да унапреди научно техничке иновације и истраживања која би, заузврат, требало да утичу на економски просперитет, преноси Танјуг.

Кроз пројекат "Унапређење инфраструктуре високошколских установа у Србији" - ЕУ ХЕТИП, обновљене су лабораторије, истраживачки кабинети, наставни и комунални објекти у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу, Краљеву, Новом Пазару, Бору, Врњачкој Бањи, Чачку, и Лесковцу.

ЕУ ХЕТИП симболично је завршен тамо и где је започет - у просторијама Универзитета у Београду (Капетан Мишино здање), где је ЕУ буџетом од милион евра, финансирала реконструкцију фасаде, реконструкцију крова, реновирање столарије и изградњу панорамског лифта који ће помоћи особама са инвалидитетом несметано кретање зградом.

Давенпорт је рекао да Капетан Мишино здање после реновирања "импресионира својом лепотом" и да је важно што је очуван стил и аутентичност зграде. Он је изразио задовољство што је пројекат завршен на време, "као што је и ред".

Највидљивији резултат пројекта су насмејана лица студената, рекао је Девенпорт, ком је Бумбаширевић поводом окончања пројекта уручио захвалницу.

Бумбаширевић је подсетио да је пројекат започет у септембру 2012. године и да је Капетан Мишино здање променило изглед - од фасаде, преко 170 нових прозора, до новог панорамског лифта.

Јоксимовић је навела да је важно унапређивати образовање због креирања здравије економије, која је предуслов за стварање нових радних места.
Министар Вербић је казао да се резултати пројекта највише виде на "харвардском пољу" - инфраструктури, фасадама, опреми...

Вербић је додао да је модернизација високог образовања изазов и обавеза свих универзитета на свету и да је, у условима штедње, значај пројекта огроман.

У Новом Саду, на Природно-математичком факултету, од децембра 2014. када ће бити завршени радови, наставни простор биће повећан за 2.000 квадратних метара.

Нови простор, изграђен са 1,3 милиона евра, обухвата учионице и кабинете за практичну обуку, додатне кабинете за наставнике, нову централну читаоницу и просторије за нову централну библиотеку.

ЕУ уложила је милион евра за набавку савремене опреме за практичну обуку и студентске вежбе на Факултету за физику у Београду.

Кроз ЕУ ХЕТИП, ЕУ издвојила је 0,8 милиона евра за Медицински факултет у Нишу, где је опремљена Лабораторија за функционалну геномику и протеомику, софистицираном дигиталном опремом коју сада користе научници и истраживачи.

Ради се и на градњи нове зграде Шумарског факултета, на планини Гоч код Краљева, за коју је ЕУ донирала милион евра за изградњу новог наставног комплекса од 1.200 метара квадратних.

Од 2000. године ЕУ донирала је више од 63 милиона евра у сектор образовања у Србији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару