Читај ми!

Уговори које сачине адвокати неће бити скупљи

Министар правде Никола Селаковић рекао је да грађани неће плаћати више него до сада за састављање уговора о промету непокретности који им сачини адвокат. Позива адвокате на наставак преговора и да што пре прекину штрајк.

Министар Никола Селаковић каже да не значи да ће грађанин плаћати више ако прво оде код адвоката, а потом код нотара, и додаје да су грађани некада ишли код адвоката да састави уговор па у суд на оверу потписа", преноси Танјуг.

Селаковић је, након састанка Комисије за реформу правосуђа, напоменуо да према предложеним измема закона јавни бележник више није ексклузивно лице које може да сатавља Уговор о промету непокретности.

То, како је навео, може да буде јавни бележник ако грађанин то жели, а ако грађанин има више повререња у свог адвоката, адвокат може да му уговор састави, са тим уговором се иде код јавном бележника који проверава битне елементе тог уговора да би извршио солемнизацију, претварање приватне исправе у јавну исправу.

Како је истакао, избор је на грађанима да ли ће да иде прво код адвоката па ког нотара, или само код нотара, али им то неће бити скупље.

Селаковић је истакао да, сходно предложеним изменама закона адвокат има прилику да наплати свој рад за састављање уговора који треба да се солемнизује.

Поред јавног бележника и адвоката, према предложеним изманама закона, уговор би могли да саставља и и било који правно писмени грађанин, правник који ради рецимо у банци, професор права, апсолвент права, указао је министар правде.

Позив адвокатима да прекину штрајк

Министар Селаковић позвао је у име Владе и Министарства правде све адвокатске коморе у Србији да наставе даље разговоре у вези са свим проблемима које су представници адвокатуре изнели као релевантне и да прекину са обуставом рада.

"Верујемо да само заједничким дијалогом и даљим преговорима можемо доћи до прихватљивих решења за све и за сва отворена питања", указао је министар Селаковић у допису адвокатским коморама.

Апелује на руководство адвокатских комора, као и на све адвокате у држави да прекину са обуставом рада и наставе даље преговоре са Министарством правде.

"Само путем конструктивног дијалога може бити пронађен компромис у вези са свим захтевима адвокатуре у Србији", закључио је министар правде.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару