Обнова кућа почиње до краја недеље

Директор Канцеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима Марко Благојевић рекао је за РТС да ће изградња свих срушених и обнова поплављених кућа почети до краја недеље и да ће посао бити завршен до почетка зиме.

Марко Благојевић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да су верификационе комисије Канцеларије за бнову и помоћ поплављеним подручјима на терену и проверавају наводе из решења које су јединице локалне самоуправе достављале.

Блгојевић објашњава да се током провера наилази на разноразне случајеве - у којима је решење издавано уз навођење лажних навода, као и уз лажне наводе које су странке саме у поступку достављале.

"Имате разне ситуације где је решење издавано и за случајеве у којима људи нису имали право на помоћ, јесу им оштећени објекти, али по програму обнове и по закону нису имали право на помоћ", истиче Благојевић.

Према његовим речима, треба имати разумевања за локалне самоуправе јер су радиле под огромним притиском јавности да би посао завршиле што је могуће пре и онда, како каже, узимате здраво за готово оно што људи доносе као доказ власништва или као доказ пребивалишта.

Благојевић истиче да је поента била помоћи онима којима је помоћ била неопходна, онима којима су поплаве оставиле без крова над главном, које су поплаве оставиле на ливади.

"Ми нисмо могли себи да приуштимо да помажемо онима којима су некретнине оштећене али којима то није стално место живота, који имају алтернативу, а тога је било. Имали смо апсурдне ситуације да гастарбајтери долазе из инистранства, наплаћују помоћ и да се потом враћају назад у земље из које су дошли, а некретнину оставе влажном и поплављеном и станаре оставе да живе у оштећеном објекту", каже Благојевић.

Каже да је неопходно охрабрити локалне самоуправе и странке у поступку да се уз сагласност странке решење може мењати, преиначити или укинути у зависности од тога да ли су погрешне чињенице наведене или су нетачне, да ли је стање у принципу исправно а да су само су бројке другачије.

"Што се тиче кућа које су срушене и које треба зидати поново, од 300 срушених кућа има сигурно не мање од 30 оних где је до решења дошло представљањем лажних чињеница, нетачних - или уопште нису живели у том објекту, или су га повремено користили а неопходно је да објекат буде место сталног живота", рекао је Благојевић.

Благојевић је рекао да је остало новца да се помогне и подстанарима, остали су привредници без помоћи сем оних кредита који јесу повољни али које треба вратити. "У Обреновцу их има 650 и уколико желимо да пронађемо начин да им помогнемо морамо да будемо рестриктивни у примени свега онога што су услови за добијање помоћи", рекао је Благојевић.

Што се тиче испалте материјалне помоћи, Благојевић каже да су у овом тренутку сви који су имали право на помоћ, помоћ и добили - 15.500 домаћинстава закључно са овом недељом је добило помоћ.

Са друге стране кренула је градња већине кућа, свака кућа ће почети да се гради, коју је неопходно изградити, до краја следеће недеље тако да заправо са крајем селдеће недеље завршавамо и тај део посла, појашњава Благојевић.

Када је градња кућа у питању, улога Канцеларије је координациона, каже Благојевић и додаје да донатори зидају из сопствених средстава по принципу "кључ у руке".

"Држава је завршила свој део посла, локалне самоуправе су завршиле свој део посла као и Канцеларија осим посла верификације података из решења. Сада је до донатора да испуне свој део обавезе и да куће заврше у договорено време а то је до краја следеће недеље почињу да се зидају све куће тако да би до кландарске зиме све те куће требало да буду готове", рекао је Благојевић.

Благојевић је казао да сада има и новца за поправку насипа и речних корита, јер је кроз донације и пројекте за ту намену добијено око пет ммилиона евра и да се нада да ће најкритичније тачке бити сређене до краја године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару