Читај ми!

Награда за соларни пуњач српских студената

Јавни соларни пуњачи за мобилне телефоне, изум српских студената окупљених у компанији "Строубери енерџи", понео је награду за најбољи стартап-пројекат на "Верџ" конференцији у Сан Франциску.

Како користити енергију река, лакше испитати квалитет воде, постати енергетски детектив - само су неке од идеја које су почетници у бизнису из целог света представили у Сан Франциску. Али најбољи долазе из Србије - жири и публика одлучили су да је "Строубери енерџи" најбољи "стартап".

Награда се подударила са њиховим планом да у наредном периоду уђу на америчко тржиште.

"Још важније јесте да нам да кредибилитет да је ово што радимо добро. Водећи људи из тих области такође су се сложили да је ово што радимо занимљиво и да има поенте настављати даље, каже Милош.

На такмичењу у Сан Франциску представили су се својим изумом - јавним соларним пуњачем за мобилне телефоне.

Прво Строубери-дрво засађено је пре четири године у Обреновцу. Можда највећу корист од овог уређаја, Обреновчани су имали у првим данима мајских поплава. Јер, када је град због воде остао без струје, једино су на овом месту могли да пуне своје мобилне телефоне и тако ступе у контакт са најближима.

"Доста људи искористило је пуњач баш у време док није било успостављена струја у граду, баш непосредно после поплаве. Тако да је то јако добра ствар", каже једна Обреновчанка.

Како уређај функционише, уверили су се и 10.000 километара даље.

"Ми смо само за ову конференцију направили идентичну реплику, али мању, коју смо овде инсталирали. Тако да људи, не само да могу да пуне телефоне, него могу и да користе и управљају светлом и у реалном времену гледају све податке за квалитет ваздуха, температуру, влажност на тачној локацији", рекао је Милош.

Поента конференције је, пре свега, да се стекну нови контакти. На паузама после предавања размењују се идеје и склапају партнерства.

"Ми смо имали интензивна три дана и упознали преко 100 људи", каже млади проналазач.

На мини америчкој турнеји остају још месец дана. Очекује их мноштво састанака, као и учешће на Сајму зелених кампуса и школа у Лос Анђелесу. У Београд ће се, верују, вратити са искуством, наградом и пословном понудом више.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару