Читај ми!

Адвокати незадовољни, министарство не попушта

Адвокатура је добила оно што је тражила, рекао je министар Никола Селаковић у емисији "Да Можда Не". Председник Адвокатске коморе Београда Слободан Шошкић каже да је тражено много више и да се штрајк наставља.

Скупштина Србије ће у понедељак расправљати о изменама закона о јавном бележништву и промету непокретности, које је Влада усвојила на данашњој седници.

Овде можете погледати/преузети емисију Да Можда Не

Најважније измене су да и адвокати могу да учествују у промету непокретности и да грађани могу бирати да ли ће уговор сачињавати код адвоката или комшије правника, па да га тек онда овери и јавни бележник.

"У овом предлогу измена Закона о јавном белжништву, поред онога да јавни бележник више није искључиво надлежан за Уговор о промету непокретности, имате нову одредбу да 30 одсто награде коју добије јавни бележник иде у буџет Србије", рекао је министар Никола Селаковић гостујући у емисији "Да Можда Не".

Адвокати не виде да су измене Закона оно што су тражили.

"То је недовољно, ми нисмо само тражили да поред нотара будемо учесници који могу да сачине уговоре о промету непокретности него да сачињавају и друге уговоре", рекао је у емисији председник Адвокатске коморе Београда Слободан Шошкић.

И док је за Владу прича завршена, адвокати не одустају од својих захтева.

"Договор је постигнут, оно што је адвокатура тражила то је добила. Влада је послала предлоге у Скупштину, а оно што адвокатура не сме да ради, не адвокатура као сви адвокати, него појединци из Адвокатске коморе, не смеју да злоупотребљавају свој положај", поручио је министар Селаковић.

"Како можете да кажете да смо добили што смо тражили, зар нисмо тражили више него што смо добили", упитао је Шошкић министра.

Београдска адвокатска комора у штрајку је од 10. септембра, а недељу дана касније придружиле су им се и колеге из других градова.

Адвокати траже измене свих закона који се односе на јавне бележнике, али и још неколико - као што је Закон о правобранилаштву, јавним набавкама. Још увек није постигнут ни договор о умањењу паушалног опорезивања адвоката.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару