Програми ЕУ доприносе развоју образовања

Представници високошколских институција Западног Балкана на састанку у Београду разговарају о улози и ефектима програма Европске уније за високо образовање.

Представница Генералног директората за образовање и културу при Европској комисији Хелен Скикос рекла је да је циљ овог састанка да се учесници у програму подсете на најбоље праксе како би оне биле уграђене у нови програм ЕУ - Ерасмус плус, јавља Бета.

Програм је намењен сарадњи у области образовања, младих и спорта у периоду од 2014. до 2020. године, а највише шанси за учешће имају земље Западног Балкана. За размену студената и наставника кроз пројекат обезбеђено је око 22 милиона евра.

Министар науке, просвете и технолошког развоја у Влади Србије Срђан Вербић истакао је да Србија радо учествује у овим пројектима и да су они много допринели развоју високошколства.

"Темпус програм је годинама био катализатор промена и напретка у земљама Западног Балкана. Захваљујући овим пројектима високошколске установе у Србији су унапредиле своје капацитете. Сви процеси допринели су и јачању капацитета Универзитета", подсетио је Вербић.

Вербић је казао да је уз помоћ пројеката ЕУ набављена најмодернија опрема за факултете, да су предавачи на факултетима такође имали прилику да се усаврше, да је кроз програме заједничких студија прошло око 400 студената, а да је око 1.000 имало могућност да студира у иностранству.

Директор за Високо образовање и међународне послове Генералног директората за обазовање и културу при Европској комисји Жорди Курел рекао је да ће европски пројекти за високо образовање наставити да помажу образовање у земљама Западног Балкана, јер сматрају да је образовање важан фактор економског раста.

"Наравно да образовање није једино решење за велику незапосленост са којом се сусрећу и ЕУ и Западни Балкан, али без стручних људи нећемо моћи да изађемо из економске кризе", рекао је Курел и додао да велики број студената који су користили могућност размене или студирања у иностранству лакше нађе посао.

Представница делегације ЕУ у Србији Јоланда Санхосе подсетила је да је ЕУ, као највећи донатор у образовању, до сада уложила око 6,33 милиона евра у Србију.

"Захваљујући овим пројектима, факултети у Србији су обновљени и опремљени. Образовање ће остати један од врховних приоритета ЕУ", истакла је Санхосеова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару