Читај ми!

Одбрана доктората која је привукла пажњу

Ми не битујемо, не јестамо, не постојимо само за себе него и за друге и у другом налазимо свој идентитет. Ово је део једног доктората који је одбрањен данас. Врло занимљив кандидат и тема, нешто што не виђамо често.

Када видите Дејана Бодирогу и Дулета Савића на истом месту можете стећи утисак да је скуп спортски. Приметите Додика, и помислите ''можда је политички''. Онда видите петочлану комисију и владику који одговара попут студента и вероватно се запитате шта је толико важно да се у амфитеатру Теолошког факултета окупио толики свет.

Докторски рад епископа захумско-херцеговачког и приморског Григорија привукао је много високо свештенство, па и представнике цркве који су преко Атлантика.

"Тема има далекосежне импликације на друштво, на односе у друштву, дакле она је антрополошка, социолошка, не само теолошка и философска како звучи на први поглед", објашњава епископ западно-амерички Максим.

Релациона онтологија Јована Зизјуласа брањена је око три сата. Комисија је слушала, питала, на концу изашла да већа.

"Једна важна порука коју смо могли да чујемо овде, на крају овог свега, да уче и они који знају, а тек они који не знају колико теба да уче, морају да схвате", истиче председник Републике Српске Милорад Додик.

"Један доказ непрекидног усавршавања и учења, тако да сам уживао стварно у свему што сам слушао и бити у овако одабраном друштву, међу овако великим и ученим људима", каже Дејан Бодирога.

Митрополит пергамски Јован Зизјулас, чији је рад био тема дисертације, чувени је филозоф и члан Међународне комисије за богословски дијалог са римокатоличком црквом.

Његова схватања са пажњом се прате на Истоку, али и на Западу - у Ватикану. Србија са централном позицијом између два света, од данас је богатија за један стручан поглед на њих.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару