Читај ми!

Селаковић: Коректни предлози адвокатима

Министар правде Никола Селаковић каже поводом суспензије адвоката који су се оглушили о захтев Адвокатске коморе Србије да ступе у штрајк – да ће држава заштитити право сваког грађанина да ради и да неће дозволити "покушај увођења хаоса у држави и једној грани власти".

Никола Селаковић тврди да разлози за протест адвоката нису стручне и професионалне природе, већ да је реч о "спрези тајкуна и политиканата".

Гостујући у Дневнику РТС-а, Селаковић је истакао да с таквим тврдњама не би излазио у јавност да за то нема доказе.

"Крунски доказ је решење судије Специјалног суда у којем он каже да укида меру забране места пребивалишта и враћа путне исправе (Мирославу) Мишковићу, (Милу) Ђурашковићу и (Марку) Мишковићу млађем, због штрајка адвоката", рекао је Селаковић.

"Имате суђење које је заказивано на сваких 45 дана, које се води готово годину дана, у којем нису сви окривљени саслушани. Почиње штрајк адвоката, суђење одједном почиње да се заказује на сваких седам дана и онда долази овакво решење", додао је Селаковић.

Селаковић каже да је Министарство правде понудило враћање законских решења из 2011. године, којима би се укинуо ексклузивитет нотарима да сачињавају уговоре о промету непокретности.

"Сада је дато решење које мене може и да понизи, ја сам пристао то решење да дам, али они то нису прихватили", рекао је министар правде.

Према његовим речима, понуђено је и смањење пореза које су адвокати тражили, али "сваки пут кад смо били на прагу решења – ту иде прича о новим захтевима и непрекидању штрајка".

Министар правде је одбацио могућност да Европска унија посредује у преговорима, јер, каже, адвокати треба да преговарају са "својом државом", а не преко савеза држава.

"Добили су конструктиван предлог и то је предлог који је више него коректан, ми при том предлогу остајемо – и тачка", истакао је Селаковић.

Селаковић је истакао да је потпуно недопустиво да се људима ускраћује право на рад, јер је оно загарантовано Универзалном декларацијом УН, Европском повељом о људским правима.

"Коморе о адвокатима наводно воде бригу, а суспендују их, ти људи се кажњавају зато што хоће да раде", рекао је Селаковић и додао да је број таквих адвоката велики.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару