Читај ми!

Штрајк адвоката, од права до политике

Министар правде Никола Селаковић оцењује да штрајк адвоката више није интерес професије, већ спрега политиканата и тајкуна. Сматра да је циљ протеста да се суђење Мирославу Мишковићу отегне и тако он не осуди. Председник АКС Драгољуб Ђорђевић одбацује те наводе.

После шест недеља обуставе рада адвоката и неуспешних преговора, са терена права прешло се на терен политике, тврди председник Адвокатске коморе Србије.

Оцену министра правде да је циљ протеста адвоката да се онемогући судски процес против Мишковића, Ђорђевић сматра бесмисленом.

"Министар за своје тврдње није изнео ниједан доказ. Министар Селаковић, очигледно од јутрос, прављењем нове афере, покушава да анулира афере које су већ у току. Његова јутрошња изјава са позиције наше професије представља, у најмању руку, скандал", истиче Ђорђевић.

Током дана огласила се и компанија "Делта холдинг". Ограђују се од свих покушаја политизације компаније и председника Мирослава Мишковића.

"Са политичким споровима у земљи и иностранству, са штрајковима и другим сличним догађајима, 'Делта' и њен први човек немају никакве везе", наводе из компаније.

У прилог тврдњи да је протест адвоката политизован, министар правде тврди да је председник Адвокатске коморе Војводине у исто време саветник председника Војвођанске владе. На то реагује Бојан Пајтић. Позива министра правде или да повуче потезе чиме ће деблокирати правосуђе или да поднесе оставку.

"Министар оптужује целу адвокатску браншу за корупцију без икаквог доказа и без икакве реалне основе, истовремено тврдећи да је председник Адвокатске коморе Војводине мој саветник, што је апсолутна неистина и што је лаж, која има за циљ да се исполитизује један штрајк у коме политичке странке не учествују", истиче лидер ДС-а.

А у Нишу је Адвокатска комора покренула прве дисциплинске поступке против адвоката који нису поштовали обуставу рада. Троје је добило привремену забрану бављења адвокатуром, а против двоје су поднете пријаве.

"Ја сам осуђен за вербални деликт јер сам више пута, како кажу у Комори у Нишу, критиковао обуставу рада. Свакако морам да прецизирам да је моје уставно право на рад на овај начин погажено. Мислим да не постоји ниједан закон нити један правни пропис на основу кога је ово решење утемељено", истиче адвокат Бобан Џунић.

У међувремену, адвокатске коморе позивају министра правде да са својим тимом дође у просторије Коморе, где би, кажу, ако има воље, за два сата били решени сви проблеми.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару