Читај ми!

Привредници угрожени поплавама лакше до кредита

У Фонду за развој налази се милијарда динара намењена привредницима из поплављених подручја. Камата је за њих мања и износи 1,5 одсто, а гарантује се личним дохотком, каже државни секретар Драган Стевановић. Највећи број средстава из Фонда, међутим, није опредељен, а Стевановић најављује да ће се реализација кредита пратити од почетка до краја.

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић каже да се у Фонду за развој налазе три линије по којима се додељују кредити.

У Фонду за развој налази се пет милијарди динара која су намењена привредницима за целу Србију, док је једна милијарда намењена привредницима са подручја угроженог поплавама, рекао је Стевановић гостујући у Дневнику РТС-а.

Истиче да је донет још један фонд, који је намењен репрограмирању дугова. Његова примена релаксирала би српску привреду, сматра Стевановић.

"Влада је за све три линије Фонда донела програме летос", рекао је државни секретар.

За прву линију Фонда могу да аплицирају сви сем великих предузећа – мала и средња предузећа. Услови су, објашњава Стевановић, да последње две године нису били у блокади и да имају позитивно пословање. Од тога да ли ће за њих гарантовати хипотека или банкарске гаранције зависиће висина камате.

Када су у питању кредити за предузетнике који су били угрожени поплавама, ситуација се разликује. "Предложили смо рочност, кредити ће се враћати у временском периоду у којем се враћа за редовне кредите, камата је мања и износи 1,5 одсто. Гарантује се личним дохотком", рекао је Стевановић.

Каже да ће покушати да сагледају све слабости програма и да их за наредну годину отклоне.

У Фонду су сумњали да ће средства бити у целости реализована. Показало се да су могућности за повлачење кредита мали.

"Успели смо око 230.000.000 кредита из прве линије да доделимо и 250.000.000 за угрожене. Колика ће бити бројка до краја године незахвално је прогнозирати. Не мислимо да ће већи број бити реализован", рекао је Стевановић.

Истакао је да ће 2015. можда релаксирати програме, али тако да ликвидност фонда не доведу у питање.

Прошле јесени причало се о кредитима који нису наплаћени, али је Фонд смањио ризике на најмању могућу меру.

"Ризици увек постоје, али смо концепцијски програм направили тако да се смање на најмању могућу меру. Унапредили смо контролу, Фонд ће на основу споразума са националном Агенцијом за регионални развој пратити реализацију од почетка до краја. Сваки пласман ће имати ментора који ће извештавати Фонд када су кредити у питању. За веродостојност са терена ће они који проверавају кривично и материјално одговарати", рекао је Стевановић.

Рекао је да нема податак колико је разрешено случајева злоупотребе кредита, али је нагласио да су они "последица скарадне политичке воље, а не пословања Фонда".

Закључио је да ако се настави са тенденцијом да се уведе ред и појача контрола да ће и ризици које Фонд има бити сведени на минимум.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару