Напредак у инклузији Рома

Питање интеграције Рома једно је од најважнијих социјалних питања у којем је Србија направила озбиљне кораке. Ипак, има још простора за напредак, нарочито када је реч о побољшању здравствене заштите, решавању стамбеног питања и завршавању школовања, оцењено је на скупу посвећеном политикама укључивања Рома и Ромкиња.

Потпредседница владе и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички је, обраћајући се учесницима скупа, рекла је да је укључивање Рома једно од веома важних питања на путу ка Европској унији, у којима Србија може да се истакне, преноси Танјуг.

"Када се погледају резултати анализа које спроводе Уједињене нације види се напредак у здравстевним аспектима, као и када је реч о укључивању ромске деце у основно образовање", рекла је министарка.

Ипак, истакла је да је и даље проблем што ромска деца ретко завршавају школовање.

"Не ради се само о томе да је неко 'испао' из друштва и да треба да се укључи, већ је реч о читавом процесу трансформације односа сарадње", рекла је Удовички, подсећајући да у Европи живи 12 милиона Рома, од чега у Србији око 150.000 и да су они свуда искључени.

Нагласила је да се Србија активно укључила у Декаду Рома и да систематично ради на реализацији оквира ЕУ, кроз Стратегију за укључивање Рома, додајући да 56 јединица локалне самоуправе у Србији имају и свој акциони план.

Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт рекао је да је укључивање Рома проблем који треба што пре решавати у целој Европској Унији, као и да је Србија у потпуности укључена у тај процес.

Навео је да лидери у Европској унији, државама чланицама, али и у државама кандидатима за чланство имају одговорност за укључивање Рома, нарочито када је реч о приступу здравственој заштити, школству, остваривању грађанских права, запошљавању, решавању стамбеног питање.

"Србија је постигла успех у уписивању правно невидљивих лица у матичне књиге, али је потребно донети још неке прописе како би се отклониле препреке за утврђивање држављанства. Такође, потребно је ојачати мрежу здравствених медијатора, као и педагошких асистената, побољшати положај Ромкиња и донети потребне прописе у области становања", поручио је Давенпорт.

Подсетио је да је Европска комисија 2011. године донела Европски оквир за стратегије за укључивање Рома, на основу ког су државе чланице доносиле њихове акционе планове.

"У Финској је, на пример, број ромске деце у предшколском образовању порастао са два на 60 одсто, док је Мађарској 79 одсто ромске деце укључено у предшколско образовање", навео је Давенпорт и додао да то још није довољно, али да је корак у добром смеру, када је реч о интеграцији ромске популације.

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Србије Сузана Пауновић рекла је да од 2009. године у матичне књиге уписано 20.000 Рома што им омогућава и остваривање других права.

"Такође 369 средњошколаца уписано је прошле школске године, а здравствени медијатори обавили су чак 137.000 посета, што је омогућило припадницима ромске популације да по први пут добију здравствену заштиту", рекла је Пауновићева.

Према њеним речима, Канцеларија је покренула процес за доношење новог документа о укључивању Рома, а да су на полазним основама радили заједно НВО, локалне самоуправе, ресорна министарства и Влада како би се створили темељи за нову, још бољу стратегију и један мерљив акциони план.

Радионицу о политикама укључивања Рома и Ромкиња организовале су Канцеларија за људска и мањинска права и Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару