Читај ми!

Градоначелник: Вода у Шапцу исправна

Вода за пиће у Шапцу је исправна, изјавио је градоначелник Небојша Зеленовић, после састанка градског Штаба за ванредне ситуације, одржаног због опасности загађења изливањем јаловишта из рудника Столице, код Крупња.

Штаб за ванредне ситуације одржао је хитан састанак, а градоначелник Небојша Зеленовић разговарао је са представницима Сектора за ванредне ситуације, Завода за јавно здравље, ЈКП "Водовод Шабац" и еколошких инспекција о угрожености вода и земљишта на територији града Шапца, а нарочито изворишта у Табановићу и Прњавору, саопштила је Градска управа Шапца, преноси Танјуг.

"У овом тренутку вода за пиће у Шапцу је исправна. Од Министарства пољопривреде и Агенције за заштиту животне средине затражићу званичну информацију о степену угрожености земљишта и вода. Очекујем хитно поступање и ангажовање Министарства пољопривреде, односно надлежних државних органа, у санацији извора загађења", истакао је Зеленовић, који председава Штабом.

Зеленовић је рекао да је добио потврду о редовној контроли воде и истовремено наложио да се надзор и мониторниг појачају како би утврдили да ли и у ком степену постоји опасност од загађења.

Зеленовић је такође најавио заједничко решавање проблема са општинама Богатић, Крупањ и градом Лозница, наводи се у саопштењу.

Према речима заменика директора ЈКП "Водовод Шабац" Владимира Савића, ово предузеће свакодневно обавља хемијске и бактериолошке анализе воде, а динамика анализа биће појачана.

Због изливања јаловишта из рудника "Столице" у Костајнику код Крупња, пре пет месеци, тешки метали су доспели у реке Јадар и Дрина, а према последњим информацијама, од пре две недеље, повећане концентрације су утврђене у Дрини код Бадовинаца, надомак ушћа у Саву.

Резултати анализе воде Костајника, Јадра и Дрине, објављени на сајту Агенције за заштиту животне средине, показују високе концентрације гвожђа, мангана, арсена, олова, никла и кадмијума, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару