Скринингом до смањења стопе смртности од рака

Директор Инстутута за онкологију и радиологију Србије професор Радан Џодић каже за РТС да, тек када одзив грађанки Србије на скриниг рака дојке буде већи од 75 одсто, можемо очекивати смањење стопе смртности од те болести. Србија би требало да следи француски модел организације у области онкологије, напомиње професор Џодић.

Злоћудне болести су, поред срчаних, најчешћи узрок најчешћи узрок смрти. Србија је по броју новооболелих од малигних обољења на 12. месту у Европи, а по броју умрлих на годишњем нивоу на другом месту.

Гостујући у Дневнику РТС-а, професор Џодић је напоменуо да постоје два нивоа превенције.

Примарна превенција, која обухвата престанак пушења, смањење гојазности, здраву исхрану и редовну физички активност, могла би да смањи број новооболелих за чак 30 одсто.

Следећи корак је секундарана превенција која подразумева рано откривање рака дојке, дебелог црева, грлића материце.

"Скрининг је почео али треба да се 'уподоби' - да буде обавезан и да јединице за скриниг раде само то. Имамо довољно апарата али нам треба више радиолога и техничара", истиче професор Џодић.

Ипак, најважније је да се грађани одазивају на позиве за скрининг. Одзив за скрининг рака дојке до сада је био изузетно лош, тек нешто преко 50 одсто.

"Када будемо имали одазив грађанки 75 одсто, онда можемо да рачунамо на смањење смртности (од рака дојке) јер ће болест бити откривена на време и излечива", напомиње директор Инстутута за онкологију и радиологију.

Србија има 11 апарата за зрачење, а потребно јој је три пута толико - од 30 до 35. 

Тиме би, каже професор Џодић, биле елиминисане листе чекања у Нишу, Крагујевцу и Сремској Каменици.

Професор Џодић је и координатор Министарства здравља за област онкологије. Напомиње да је министру Златибору Лончару предложио француски модел организације здравственог система у области онкологиј.

Француска је у тој области најбоље организована земља у Европи, а модел примењују од 2002. године.

"Имали бисмо од примарне превенције па све до палијативног лечења исти модел за сва четири инстутута  и тако знатно поправили ситуацију, под условом да се значајно уложи у онкологију", каже Џодић. 

Модел предвиђа да Институт "Батут" координише четири института за онкологију - у Београду, Нишу, Крагујевцу и Сремској Каменици, који би, са друге стране, контролисали своје регионе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару