Симулирање рада европских институција

У Београду је ове недеље одржан четврти БЕУМ -Београдски модел Европске уније. Циљ је да млади стекну знања о томе како функционишу институције Европске уније. Пројекат су, између осталих, подржали републики парламент, Град Београд и Универзитет у Београду.

У републичком парламенту будући правници су симулирали рад европских институцаја. Студентима журналистике припала је улога новинара и лобиста.

"Учествујем у симулирању рада европског парламента. Занимљиво је како размењујемо аргументе, идеје. Научила сам како да браним своје ставове", каже студент права Франческа Рисо.

Председник БЕУМ-а Дарко Мандић, каже да савет ЕУ и Европски савет симулирају процес одлучивања на теме органске хране, замрзавања имовине, конфискације имовине у судским процесима...

Задате теме окупиле су 200 академаца из 40 земаља.

"Долазим из Флориде, студирам новинарство. Фокусирана сам на збивања у Европској унији. Зато ће ми ово бити интересантно искуство јер могу боље да се упознам са извештавањем са политичких догађаја", каже Викторија Изабел Молина.

Објављен је и лист БЕУМ Хералд. Циљ је да студенти новинарства, попут својих стријих колега, пратећи рад институција пишу текстове, праве интервјуе и репортаже и да га читају сви учесници БЕУМ-а.

"Морамо да порадимо на сваком сегменту, све што они раде унутра ми морамо све да покријемо нас је заиста мало", истиче студент ФПН-а Ана Жугић.

Студент ФПН-а Марко Ускоковић каже да му је задатак био да прати рад Европског парламента, европског савета, Савета Европе и Савета министара и да на крају направи извештај као и један мини забаван филм за завршну церемонију.

На овакав начин млади практично проверавају стечено стручно знање и познавање енглског језика истовремено доприносећи бољој повезаности целог европског континента.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару