Превентивни прегледи спасавају животе

У Србији годишње од рака дојке оболи око четири хиљаде жена. Чак и када бисмо се само једном годишње, рецимо у октобру, сетили ове статистике и заказали преглед, подаци би могли да се промене. Ипак, недовољна превентива, између осталог, учинила је да број оболелих и у Србији и у свету непрекидно расте већ 30 година.

Октобар, месец борбе против рака дојке, обележава се широм света како би се скренула пажња на распрострањеност те болести, а данас се одржава и традиционална розе шетња. У Србији свака 12 жена има рак дојке. Уколико се открије на време, он је излечив у 90 одсто случајева.

Стручњаци кажу да лошу здравствену статистику можемо поправити превентивним прегледима. Пре годину и десет месеци у Србији су започети скрининг програми. У том периоду откривено је - 200 карцинома дојке.

"Ми смо позвали око 130 хиљада жена, а на прегелед се одазвалo преко 65 хиљада", каже докторка Љиљана Лазић, координаторка за скрининг рака дојке из Института "Батут".

Ипак, зашто се толико мало жена одазвало?

"Опет понављам да ли је то страх од сазнања, од болести, смрти или је недовољна информисаност жена о раном откривању рака дојке. На овом треба радити", каже Лазићева.

Ови програми нису спроведени у свим срединама у Србији.

"Тренутно у 19 општина радом стационарног мамографа и у 25 општина радом мобилних мамографа. На наредном периоду ћемо радити на томе да се овај скриниг програм развије на територији целе Србије када се за то стекну услови у одговарајућем здарвственом центру. Ми се надамо да це ићи брзе и боље", каже докторка Лазић.

У Србији сваке године око 1.600 жена умре од рака дојке. Редовним прегледом, дајете себи шансу да будете бржи од болести. Зато се одазовите, када вас позову на преглед.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару