Читај ми!

Страх од калифата на Балкану

Борци са Косова који ратују на страни терористичке организације Исламска држава Ирака и Леванта, графити подршке ИСИС-у и претње монасима на капији манастира Високи Дечани поново отварају причу о страху од тероризма у региону.

На зиду манастира Високи Дечани исписана је порука да калифат долази на Балкан преко Косова и Метохије. Старешина, Сава Јањић каже да невладине организације из земаља залива и Саудијске Арабије одавно на Косову и Метохији шире идеологију коју баштини ИСИС. Поред монаштва забринутост деле многе комшије муслимани.

"Постоји константа тенденција и опасност да се радикална исламистичка идеологија убаци и повеже са национализмом на овим просторима и да се на тај начин профилише наравно против Срба, али у целини гледано и против свих оних који припадају другим националним заједницама", каже игуман Сава Јањић.

Да ли постоји основа за страх од калифата на Косову и Метохији или су графити начин да се застраши преостало православно монаштво?

Стручњаци кажу, пре ово друго, јер иако је у ИСИС-у било бораца са Косова, албански муслимани већински не подржавају радикални ислам. Још мање га практикују. Ипак, треба бити опрезан јер симпатија постоји.

"Привлачност идеје овакве државе која се успешно супротставља својим непријатељима, а пре свега непријатељима са запада, односно Америци и онима који се сматрају америчким свазеницима, више је проузрокована политиком коју протеклих година воде САД и њихови савезници на Блиском истоку него што је проузрокована неком фасцинацијом која проистиче из дубоких верских уверења", тврди исламолог Дарко Танасковић.

Ипак, за косовску елиту, али и већину стновништва, САД су највећи савезник. Откуд подршка њиховим непријатељима? Танасковић сматра да је то последица сиромаштва.

"Ова варијанта тумачења и примењивања ислама која раније није била својствена нашим муслиманима заиста је постала прихватљивија за одређене кругове, и свакако да су се створиле одређене ћелије и групе које прихватају ту екстремну варијанту ислама", каже Танасковић.

На стотине бораца са Косова отишло је у Ирак и Сирију, а до сада их је погинуло близу 20. Двојица најпознатијих међу њима су Лавдрим Мухаџери из Качаника, који је пред камером одсекао непријатељу главу и Блерим Демири из Урошевца који је у самоубилачком нападу у Багдаду убио 52 особе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару