Читај ми!

Месец дана без адвоката

Правосуђе у Србији је блокирано тачно месец дана због протеста адвоката. После неколико састанака у Министарству правде, није постигнут договор о опорезивању адвоката и изменама Закона о јавном бележништву, што траже адвокати. Због обуставе њиховог рада одлажу се истраге, саслушања и рочишта.

Више од 70 одсто суђења у последњих месец дана свакодневно се одлаже због штрајка адвоката, углавном у кривичној материји, где је присуство браниоца обавезно. Грађани у судовима обављају само послове за које им адвокатска услуга није потребна.

За 30 дана, колико адвокати протестују, адвокатске коморе су покренуле око 15 дисциплинских поступака против колега који не поштују одлуку о протесту. Ретки, ипак, и даље долазе у судове и излазе на рочишта.

"Адвокати беже из судница, беже из ходника, побацаше торбе, побегоше од странака, а пуна су им уста прича да смо елитна професија, да смо друштвено одговорна професија, да се залажемо за права тих странака, па ако се залажемо за права странака, у смислу да им уручујемо право, па ми смо сад одузели то право", каже адвокатица Гордана Бабић.

У Адвокатској комори Србије кажу да су свесни последица обуставе рада, али сматрају да је то једини пут до правно уређене државе.

"Тих месец дана треба да укњижи држава, кад кажем држава мислим на свог представника, а то је у сваком случају ресор Министарства правде, који је показао апсолутни аутизам и апсолутну ароганцију када је у питању решавање системских проблема везаних за владавину права и људска права", каже председник Адвокатске коморе Србије Драгољуб Ђорђевић.

Ђорђевић додаје, одговарајући на питање, да је у претходних месец дана његова канцеларија пропустила више од 150 рочишта.

Министарство правде поново позива адвокате на преговоре и прекид обуставе рада. Траже и некога ко ће, наводе, поштовати договор и чију ће реч коморе послушати. Тврде да је на неколико састанака до сада договор постигнут, али да су то касније адвокати демантовали.

"Они проширују своје захтеве и сада има тих захтева више него што их је било на почетку. Морам да напоменем да они раде, али да једино не улазе у суднице", каже Биљана Павловић, државна секретарка у Министарству правде.

Адвокатске коморе настављају протест све до испуњења захтева – умањење пореске основице и измена Закона о јавном бележништву и пратећих прописа. Разговоре ће наставити, али, кажу, с премијером коме су већ упутили позив.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару