Читај ми!

Платни разреди исправљају неправде

Потпредседница Владе Србије Кори Удовички каже за РТС да ће се закон о платним разредима односити на државну управу, људе који раде у републици и на локалу, као и у јавним службама. Реформа државне управе је процес који траје и биће потребне године да се доврши, додаје Удовички.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Кори Удовички је рекла да се закон о платним разредима, који би требало да буде усвојен до краја године, неће односити на јавна предузећа, већ на запослене у државној управи, као и у јавним службама као што су просвета и здравство.

"Овим законом учинићемо да плате постану прегледне и да имамо контролу, али и да уводимо праведност постепено", истиче Удовички.

Министарка државе управе наводи да тај закон нема никакве везе са смањивањем зарада које су део мера фискалне консолидације.

"Законом ћемо видети како би требало да направимо процес којим се сви ти односи зарада доводе у ред", додаје Удовички.

Говорећи о броју запослених у јавном сектору, министарка каже да је главни проблем што ми имамо много сувишних послова који једни друге коче. Када пребројимо број запослених, каже, он не одскаче од потреба онолико колико се сматра.

"Морамо да направимо простор за модернију државу. Прво ћемо се позабавити са онима које су довели рођаци и пријатељи", истиче Удовички и додаје да је главни циљ стварање механизма да знамо ко је на ком радном месту и шта ради.

Удовички подсећа да је увођење реда у државну управу део Стратегије проширивања Европске уније и да се односи на цео регион.

"Реч је о томе да Европа наглашава да мора да верује да ми стварно мењамо своје институције које ће обезбедити европске вредности", наглашава министарка државне управе.

Према њеним речима, државна управа је, осим владавине права и економског управљања, трећи стуб стабилне државе.

Министарка подсећа да се у Извештају Европске комисије поздравља напор ове владе која је и сама нагласила потребу да појачано ради како би створила државу која је делотворна.

"Морамо да планирамо, морамо да будемо у стању да бирамо своје политике и да усмеравамо своја средства", истиче Удовички.

Како каже, силне године смо потрошили у журби како бисмо направили систем који је, заправо, неефикасан, а реформа државне управе је процес који траје.

"Циљ је да спустите одговорност на онога ко управља, а онда да га контролишете да то буде ефективно", истиче министарка државне управе и локалне самоуправе.

Према њеним речима, други део реформе је функционална анализа у целом систему – могућност да се провери да ли се ради на основу планова који су постављени.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару