Опремање капетанија, строжа контрола бродова

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфрастрктуре Зорана Михајловић најавила је опремање лучких капетанија у Србији и појачану контролу бродова, с обзиром на то да се скоро 40 одсто робе која пловним путем уђе у Србију истовара на нелегални претоварним местима.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфрастрктуре Зорана Михајловић је, након ненајављене контроле рада Лучке капетаније Смедерево и прегледа румунског брода "Меркур 301", у изјави за агенцију Танјуг истакла да све лучке капетаније у земљи имају на располагању свега један инспекцијски чамац и да је водни саобраћај најмање уређен вид саобраћаја у Србији.

"Опремићемо капетаније и кроз ребаланс буџета смо то и предвидели као приортет. Свака капетанија ће морати да има најмање један чамац да би могли да пресрећу и контролишу бродове", наглашава потпредседница владе.

Наводи да ће то министарство у сарадњи са МУП-ом и Управом царине организовати заједничке акције ради сузбијања сиве економије и хватања лопова односно пирата на српским рекама.

"Приход од унутрашњег пловног саобраћаја у Србији је око 30 милина евра годишње, а превезе се између шест и осам милиона тона робе, али имамо проблем што се то недовољно контролише", каже Михајловићева и истиче да би ти приходи могли да буду далеко већи.

Министарка Михајловић је током обиласка пловног тока Дунава од Београда до Смедерева, инспекцијским чамцем министарства грађевинарства, саобраћаја и инфрастрктуре, констатовала да има пуно нерегистрованих пловних објеката и поручила да то више неће моћи тако, као и да ће се строжије контролисати наплаћивање накнади у водном саобраћају.

Колико су лучке капетаније слабо опремљене говори у прилог чињеница да је први пут после четири године купљено гориво за инспекцијски чамац капетанија, а да је најмлађи њихов рачунар стар 15 година.

Михајловић најављује да ће контролисати рад свих капетанија у земљи и да ће то министарство помоћи у едукацији испектора како би се смањила сива економија у циљу повећања прихода.

"Можемо много веће приходе да остваримо, с обзиром да су пловни путеви попут аутопутева у друмском саобраћају", истиче Михајловићева.

Додаје да ће инспектори и запослени у капетанијама морати да буду много ефикаснији и да више не сме да се догоди да се обави контрола једног брода током четири дана, већ да сваки брод мора да буде прегледан.

Михајловићева је разговарала са шефом Лучке капетаније Смедерево Божидаром Јагодићем и тражила податке о активностима те капетаније и обављеним контролама, а затим је са помоћником министра за водни саобраћај Лепосавом Сојић ненајављено присуствовала контроли румунског брода - гурача баржи који је усидрен у Смедереву.

Том приликом је Јагодић контролисао све папире румунског брода, атест, пасоше и утврђено је да је све у реду.

У Смедерево дођу у просеку два страна брода дневно и један до два домаћа.

Михајловићева каже да Србија има речни информациони систем путем којег може да се прати кретање страних бродова, али да се често дешава да га управо домаћи бродови не активирају односно не укључују се у систем и најављује да ће се и то строже контролисати.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару