Читај ми!

Хемијска кастрација, правда или кршење права

Предвиђена казна за силовање и убиство детета је од 10 до 40 година. Они који мисле да се у том опсегу може изгубити правда, поново предлажу – хемијска кастрација која сузбија сексуални нагон. Такав предлог ДС-а данас није стављен на дневни ред. Сличан ће упутити и посланица ДХСС-а.

После бруталне смрти девојчица Иване Подрашчић и Тијане Јурић, чуле су се критике да је казнена политика у случајевима силовања са смртним исходом блага. У захтев да се санкције за починиоце пооштре, поједини посланици подсећају на ранији предлог: хемијска кастрација за силоватеље.

"Хемијска кастрација би можда наишла на већу прихватљивост да људи разумеју да овде није реч о физичком кастрирању делова тела. Хемијска кастрација постоји у многим развијеним земљама, негде у обавезној, негде у добровољној форми", објашњава Олгица Батић из ДХСС-а.

Смањење полног нагона не значи увек смањење сексуалног насиља. Томе у прилог је податак да је свако друго силовање без директног сексуалног контакта. Верује се да ће природни нагон за насиљем ипак испливати.

Судски вештак и клинички психолог Милан Костић каже да је могуће да се након кастрација насиље манифестује у другој форми.

"У сваком случају може да се претпостави да ће оно базично насиље, на које ипак донекле може да се утиче поступком ресоцијализације, да ће то насиље и даље постојати и да ће оно само бити премештено на неки други аспект, рецимо баратањем пиштољем или неким хладним оружјем", каже Костић.

Према Уставу физички и психички интегритет сваке особе је неповредив. То значи да би хемијска кастрација, уколико није добровољна, кршила тако гарантована права.

"Није реч само о правима осуђених, они су учиниоци тешких дела, није спорно да код сваког грађанина такво дело изазива огорчење, али то је веома тешко кривично-правно реализовати јер би се радило о мери која би се спроводила након што су санкције већ извршене", истиче професор Правног факултета Милан Шкулић.

У Македонији, где се ова метода примењује, не чека се сагласност повратника већ је хемијска кастрација обавезна.

"Наш модел је да се ради са њим у затвору, до максимума да се казне, не да се због кастрације смањи казна, него кад изађе из затвора да почне третман", рекао је Драги Змијанац из Дечје амбасаде Међаши.

Ова казна примењује се нпр. у Данској, Пољској, Чешкој, Француској, појединим америчким државама, али најчешће уз сагласност починиоца. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару