Читај ми!

Себастијан Курц обишао угрожена домаћинства

Министар спољних послова Аустрије Себастијан Курц, који данас борави у званичној посети Србији, посетио је поплавом угрожена домаћинства у Шапцу, истакавши да је веома лепо видети да су средства и донације из те земље добро искоришћена.

Шеф аустријске дипломатије је, обилазећи домаћинства Предрага и Цвете Мојић и Жарка Ковачевића у Мрђановцу код Шапца, где је аустријска хуманитарна организација Каритас пружила помоћ, рекао да је Аустрија с великом бригом пратила ситуацију током поплава у Србији и Босни и Херцеговини, због чега је одлучила да одмах помогне.

"Овде нисмо ставили на располагање само средства из фонда који је намењен за помоћ у иностранству у случају природних непогода, већ се ради о веома великој мрежи и спрези људи који су сви радили са истим циљем", изјавио је Курц новинарима, објаснивши да су помоћ пружила бројна аустријска предузећа и невладине организације, попут Каритаса и Црвеног крста.

Према његовим речима, с обзиром на велику блискост и повезаност Аустрије и Србије и чињеницу да у Аустрији живи велики број људи српског порекла, наравно да је постојао велики степен помоћи и спремности да се пруже донације.

"И лепо је што данас можемо да видимо како су на лицу места добро искоришћена та средства и донације", закључио је Курц.

Домаћинства у Мрђановцу аустријски шеф дипломатије обишао је заједно са градоначелником Шапца Небојшом Зеленовићем и директором Каритаса Србије у Шапцу Мирољубом Николићем.

Зеленовић је подсетио да је током мајских поплава страдало 3.700 домаћинстава са територије Шапца, објаснивши да државна помоћ није довољна да се покрије сва штета.

"Веома сам захвалан Аустрији која је преко својих организација успела да помогне граду Шапцу и домаћинствима са више од 300.000 евра помоћи. Очекујемо ту помоћ и даље. Као град смо били дужни да све своје ресурсе усмеримо на то да та помоћ стигне онима којима је заиста најпотребнија, да се ефикасно подели и да подела буде праведна", рекао је Зеленовић.

Говорећи о помоћи аустријске организације Каритас, Николић је објаснио да је та организација одобрила пројекат који омогућава да 130 породица у поплавама угроженом подручју Шапца добије грађевински материјал, неопходан за реконструкцију уништених објеката.

Додао је и да је та организација подржала службу за помоћ у кући Каритас Србија у Шапцу. "Наше неговатељице и медицинске сестре пружају помоћ старима, инвалидним лицима и на поплављеном подручју", рекао је Николић.

Подсетио је да је Каритас Аустрија, када је реч о помоћи Србији, одмах реаговала и да је у првих седам дана поплава, од 16. до 23. маја, Каритас Србија дистрибуирао више од 10.310 сувих оброка евакуисаним људима и волонтерима на насипима.

"После тога, Каритас Аустрија подржао је пројекат ургентне помоћи у храни и хигијени за 1.465 породица у шабачком крају погођеним поплавама и обезбедио 72,5 тона сточне хране", рекао је Николић.

Директор Каритас Србија у Шапцу захвалио је и представницима медија који су све време извештавали о поплавама, истакавши да је то омогућило да се умреже организације цивилног друштва и велике организације како би заједнички помогли угроженом становништву.

Шеф аустријске дипломатије, после обиласка поплавом угрожених домаћинстава, присуствовао је показној вежби Црвеног крста Србије у Шапцу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару