Међународна подршка српским адвокатима

Представници међународних удружења адвоката сматрају да су адвокати Србије који штрајкују у праву и да ће се пронаћи компромисно решење са Министарством правде, речено је на Конгресу адвоката Србије.

Председник Савета адвокатских комора Европе Алдо Булгарели на конгресу у Центру "Сава" истакао је да је дошао у Београд да би показао да су европски адвокати солидарни са српским колегама, преноси Бета.

"Јутрос смо имали двосатни састанак са министром правде Николом Селаковићем и покушали смо да га уверимо да се реформе могу спровести једино у сарадњи са адвокатуром", истиче председник Савета адвокатских комора Европе Алдо Булгарели.

Булгарели саветује адвокате у Србији да поново почну конструктивни дијалог са извршном влашћу како би дошли до решења.

Истиче да је организација коју предводи успела у заштити адвокатуре у Ирској, Холандији и Италији и да је успела да убеди владе тих држава да поштују независност адвокатске професије.

"Адвокатура је угрожена широм Европе. Нападају не само владе, него и моћне мултинационалне компаније, невладине организације и сви заинтересовани за тржиште правних услуга, вредно милијарде евра", каже Булгарели.

Истиче да је важно унапредити квалитет активности у интересу клијената и правде.

Председник адвокатске коморе Србије Драгољуб Ђорђевић каже да је "крајње непримереним односом" министра правде Николе Селаковића доведен у питање однос државе и адвокатуре, која је у опасности.

"Адвокати су у праву и свесни су своје улоге, друштвене одговорности и уставног положаја и обавезе да стално буде на услузи грађанима, али је крајње непримерен однос министра правде према нашој часној професији довео у питање однос државе и адвокатуре", истиче Ђорђевић.

Додаје да су адвокати у Србији "негде и прешли границу" али су образложили зашто је граница пређена.

"Често смо довођени у ситуацију да жртвујемо краљицу да би добили не партију, него владавину права", објашњава Ђорђевић.

Најдужи штрајк у историји адвокатуре 

Генерални секретар Међународне уније адвоката Ненад Јанићевић истиче да је штрајк Адвокатске коморе у Србији вероватно најдужи штрајк у историји адвокатуре и да се глас адвоката из Србије мора чути у свету.

"Председник уније Стивен Драјфус је забринут и он је обавио интензивну преписку са првим људима у Србији и истакао да се независност адвокатуре мора поштовати", додаје Јанићевић.

Оцењује да се мора постићи компромис и да су адвокати ту због грађана а не због самих себе.

"Надам се да ћемо контруктивним дијалогом доћи до решења", каже Јанићевић.

Савети како да реше проблеме српским адвокатима нуде и колеге из суседне Хрватске.

"Ситуација у легислативи Хрвтаске је да смо ми одвјетници за метаријално право код закључења уговора, а да су јавни бележници за процес, за печат", каже Ранко Пелицарић из Адвокатска комора Хрватске.

Пелицарић нашим адвокатима указује и како треба да изгледа минимум рада.

"Ја вам морам рећи, а и став је одвјетништва у Европи је да би странке морале имати минимум правне заштите и у ситуацијама кад ви из разлога који су за вас потпуно оправдни, а није важно да ли су 100 посто или 80 посто оправдани када ви из тог разлога пропуштате рочишта", истиче Пелицарић.

Адвокати у Србији протестују обуставом рада од 17. септембра и захтевају измене Закона о јавним бележницима како би се и њима омогућило да састављају уговоре које би нотари оверавали, да се смање стопе за обрачун паушалног пореза и смењивање министра правде Николе Селаковића.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару