Одата пошта краљу Александру Првом

Принц Александар II Карађорђевић са супругом Катарином присуствовао је у месту Прњавор код Шапца духовној свечаности и помену поводом 80 година од убиства његовог деде краља Александра Првог у Марсељу, током званичне посете Француској.

Помен краљу Александру Првом у сеоској Цркви Светог Илије служио је епископ шабачки Лаврентије, а престолонаследник Александар положио је венце на спомен обележје краљу Александру и великом пријатељу српског народа Арчибалду Рајсу, као и на спомен костурницу херојима Првог светског рата, саопштила је прес служба Белог двора, преноси Танјуг.

Помену су присуствовали и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и велики број Мачвана, а принц Александар је подсетио да је спомен капела жртвама и јунацима из Првог светског рата подигнута за време владавине његовог деде, краља Александра Првог.

"Мој отац краљ Петар II овде је одавао почаст сенима храбрих Мачвана који су учествовали у првим савезничким победама у Великом рату", истиче принц Александар. Најављује да ће за два дана у Марсељу, на месту убиства деде, положити венац.

"Србија има много тога да научи из своје прошлости, гледајући у будућност, тежећи ка бољем животу свих својих грађана. То је Србија у коју ја верујем", поручује принц Александар.

У саопштњу је навадено да је принцеза Катарина свештенству уручила хуманитарне пакете за помоћ угрожених 30 породица из Прњавора. Помоћ се састоји од хране, средства за личну хигијену, дезинфекцију и постељине.

Александар и његова супруга потом су посетили ОШ "Краљ Александар", коју је принц отворио 2002. године и манастир Чокешина.

Пре осам деценија, 9. октобра 1934, у Марсељу у Француској, убијен је краљ Југославије Александар I Карађорђевић, творац југословенске државе.

Атентат у којем је убијен и шеф француске дипломатије, члан француске "академије бесмртних" Луј Барту, извели су хрватски терористи усташе и припадници пробугарске организације ВМРО (Унутрашња Македонска Револуционерна Организација), уз несумњиву подршку Мусолинијеве Италије.

Даља позадина овог злочина није никада потпуно расветљена и постоји више опречних теорија.

Непосредни извршилац је био припадник ВМРО Владо (Величко) Георгијев Керин, с надимком Черноземски уз помоћ тројице припадника усташког покрета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару