Читај ми!

Бајина Башта, трка са зимом

После мајских поплава и многобројних клизишта, која су се активирала у бајинобаштанском крају, 36 кућа је срушено или је пред рушењем, а многобројне треба санирати. Да би све породице пре зиме добиле кров над главом, ради се без престанка.

Захваљујући Фондацији "Пазова за угрожене", Фондацији Драгице Николић и Хаусинг центру, до краја ове седмице под кровом ће бити 18 кућа, а пет је у завршној фази изградње.

 

После свега што су преживели и изгубили, па и неверице да ће изградња ићи тако брзо, људи без обзира на године, са посебним еланом завршавају своје нове домове.

Седамдесетогодишњи Мирољуб Васић из Црвице очекује да ће све бити готово за месец дана.

"Сваки дан радим и нисам се уморио", каже Мирољуб Васић.

Љубиша Васић из места Гвоздац објашњава да је са двојицом пријатеља радио сваки дан, сем недеља и када је црвено слово. 

У Ранковићима, у Оклетцу, у седмочланој породици, готово да су сви на градилишту, укључујући и деветогодишњег Рада, који, после школе и домаћих задатака, ради подједнако као и старији и радује се новој кући.

"Правим кућу за себе и своје сестре и ту ће живети нас седморо", истиче деветогодишњи Раде Ранковић из места Оклетац.

Глава породице Радосав Ранковић објашњава да је са породицом остао на селу и да им је то веома битно. 

Три фондације обезбедиле су све за 23 куће, има најава да ће тако бити изграђене још две, а 11 ће, како се очекује, бити у државном програму обнове.

Председник Општине Бајина Башта Радомир Филиповић каже да су сва градилишта пуна. 

"Ради се пуним интензитетом, имами смо мало проблема јер временске прилике не дају нам да радимо и јако мало дана без кише смо имали у септембру, али све куће су под кровом, што је битно", истиче Филиповић.

Директор Дирекције за изградњу Бајине Баште Душан Глишић каже да све куће имају неопходне пројекте.

"У току је поступак за издавање грађевинске дозволе, одређена је информација о локацији, иза ње следи локацијска дозвола, а после тога се подноси захтев за грађевинску дозволу", објашњава Глишић.

Сва решења о санацији објеката су донета, и од, за сада 105, педесетак домаћина је већ добило средства из Канцеларије за обнову Републике Србије. Поднето је још 55 захтева и овде верују да ће и за те објекте бити обезбеђен новац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару